ERDON Helyi hírek

2010.01.20. 09:02

Maszkot már kevesen használnak Szatmár megyében

<p>Szatmár megye - A gyerekeknek jó játéknak tűnik a maszk felpróbálása, de ez nem játékszer, hanem fontos eszköz a járványos megbetegedés terjedésének megakadályozásában.</p>

Annak ellenére, hogy a Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tomboló új influenza járvány nem terjedt át Szatmár megyére, szükség van óvintézkedésre, hiszen Romániában a bizonyítottan új influenza vírussal fertőzöttek száma 6733-ra emelkedett, míg a megbetegedés szövődményeibe már 108-an haltak bele. A megyei egészségügyi intézmények többségében továbbra is érvényben van a karantén. 

A családorvosok többet kapnak majd

 Szatmár megyéből — a lakosság körében terjedő híresztelésekkel ellentétben — továbbra sem jelentettek egyetlen új A/H1N1 vírus által fertőzött személyt sem.

„Eddig 22 ezer oltóanyagot kaptunk, és ígéretet kaptunk újabb 15 ezer adag mihamarabbi leszállítására” - nyilatkozta dr. Dorel Coica, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Elmondta, hogy az elején valóban nagyobb figyelmet fordítottak az oltópontokra, de igyekeznek kijavítani a hibát, és a következő szállítmányból a legtöbb oltóanyagot a családorvosoknak kapják majd meg.
Szezonális is van
Hozzátette, hogy az új influenza elleni oltás mellett kaptak 18 ezer szezonális influenza elleni oltóanyagot is, tehát, aki védelmet szeretne, az mindkettőt kérheti családorvosától. A DSP vezetője elmondta, hogy a családorvosoknál már nem csak az első szakaszban meghatározott négy betegcsoport kaphatja meg az ingyenes oltást, hanem bárki, aki ezt igényli. Szatmár megyében tehát a szakemberek szerint rendben folyik az oltási kampány, szemben az ország más részeivel. Cseke Attila egészségügyi miniszter az oltóanyag készlet megfontolt elosztására szólította fel a megyei egészségügyi igazgatóságokat. A szaktárca eddig 2 248 050 oltóanyagot osztott szét, és január 13-ig 541 616 személyt oltottak be, ami azt jelenti, hogy több mint 1,7 millió adag vakcinát nem használtak fel, de közben 441 215 újabb adagot igényeltek. A miniszter értetlenül fogadta, hogy azokon a helyeken, ahol még nem fogyott el a korábban leszállított vakcina nagyobbik része, ott miért igényelnek újabb adagokat. Cseke Attila megerősítette nyilatkozatában, hogy az oltást elsősorban a családorvosok végzik, tehát ők előnyt élveznek a vakcina-adagok elosztásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!