ERDON Helyi hírek

2010.01.31. 15:28

Fórum az utcagyerekek helyzetéről

<p>Nagyvárad - Vasárnap délben a Posticum Egyesület és a Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi fiókja fórumot szervezett a Posticum dísztermében a Bihar megyei utcagyerekek helyzetéről és sorsáról.</p>

Főleg szakemberek vettek részt azon a fórumon, melyet az utcagyerekek helyzetéről szervezett a Posticum Egyesület és a Romániai Máltai Segélyszolgálat váradi fiókja, együttműködve a Bihar Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal (DGASPC), illetve a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalával (ASCO). A tanácskozást azért e napon (az utcagyermekek világnapján) rendezték, mivel 1888. január 31-én hunyt el Giovanni Melchior Bosco itáliai katolikus pap, a fiatalok védőszentje.

Don Bosco az ifjúsággal, különösen az árvaságra jutott, a társadalom peremén élő, szegénysorsú gyermekekkel foglalkozott. 1859-ben elérkezettnek látta az időt, hogy munkatársait társulatban fogja össze, és megalapította a Szalézi Szent Ferenc Társaságot (a szaléziakat), az egyháztörténelem egyik leghatásosabb szerzetesrendjét. Közben az oratóriumból iskola, majd iskolarendszer fejlődött ki. Már nem csak hitoktatás folyt, hanem egyik műhelyt a másik után állították fel, hogy a növendékek mesterséget is tanulhassanak annak érdekében, hogy ha kikerülnek, becsületes munkásemberként élhessenek. A nevelés mellett Don Bosco harminc kisebb nagyobb könyvet is írt, elsősorban fiai épülésére és oktatására.

Többségük lány

A tanácskozáson előadást tartott Szarka Árpád, a DGASPC igazgatója és Koncsek Vadnai Zita, az ASCO vezetője, valamint szót a kaptak az Emanuel Románia Reménysége Alapítvány, a szentjobbi Szent István Szociális Központ, a Don Bosco Ház, a Pro Cristo et Eclesia Egyesület, és a római-katolikus, illetve a görög-katolikus Caritas Egyesületek képviselői is. Köszöntőt mondott dr. Földes Béla, a Romániai Máltai Segélyszolgálat váradi fiókjának irányítója és Csernák Béla, a Posticum Egyesület elnöke. Az eseményen jelen volt P. Alois Sághy bécsi szalézi szerzetes, és negyven árvagyermek is. Utóbbiak számára áhítatot és interaktív játékokat (két bohóc részvételével) szerveztek. Alkotóműhelyeket biztosítottak számukra, majd megvendégelték őket.

Az elhangzottakból többek közt kiderült: a Bihar Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által nyújtott szolgáltatásokat 26.500 személy veszi igénybe, akik közül 2800 kiskorú. Nehéz pontos statisztikai kimutatást készíteni az utcagyermekekről, a mobilitásuknak betudhatóan. 2007-ben 159, tavalyelőtt 140, tavaly pedig 188 utcagyermeket vettek nyilvántartásba. Többségük lány, és vidékről származik, főleg Telegdről, Diószegről, Révről, Székelyhídról és Érmiháyfalváról. Az ide vezető okok közt említeni lehet a szülői modellt, a családon belüli erőszakot, a szülők közti konfliktusokat, a gazdasági-szociális helyzetet, és a társadalmi beilleszkedéssel járó nehézségeket.

 

Ciucur Losonczi Antonius 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!