ERDON Helyi hírek

2009.09.24. 14:13

Nagyvárad urológiai konferenciának ad otthont

<p>Nagyvárad - Az Urológia Hete európai szintű rendezvénysorozat keretében Nagyváradon is szimpóziumot szerveznek szeptember 24-26 között mintegy százhúsz hazai család- és szakorvos, illetve külföldi szakemberek részvételével.</p>

„Jó lenne, ha az effajta szakmai találkozók hagyománnyá válnának Nagyváradon”, mondta a szimpózium csütörtöki nyitónapján a sajtó képviselőinek dr. Gheorghe Bumbu orvosprofesszor, a Románia Urológusok Egyesületének alelnöke, aki éppen a műtőből jött ki, hogy ismertesse az újságírókkal a rendezvény részleteit. A főorvos elárulta, hogy évente 250 ezere ember hal meg Európában és Észak Amerikában prosztatarákban, ezért kiemelten fontos az, hogy az ötven év fölötti férfiak jelentkezzenek orvosi kontrollra, továbbá azok a férfiak is, akiknek felmenői között van olyan, aki prosztatarákban halt meg, mert ennek a betegségtípunak genetikai gyökerei vannak. Ennek a szakmai tapasztalatcserének egyik célja felhívni a közvélemény figyelmét a prosztataproblémákra, továbbá, hogy jó kapcsolatok alakuljanak ki a szak- és családorvosok, illetve a páciensek között.

A szakmai találkozó során naponta két demonstratív operációt végeznek el a szakorvosok, melyeket egy másik termeben élőben közvetítenek a megjelent orvosoknak. A gyakorlati rész mellett a szimpóziumnak van egy elméleti része is, melyre a Dacia-Continental szállóban kerül sor, ahol tudományos előadásokat fognak tartani azaz erdélyi megyékből érkező szakorvosok, illetve magyarországi és németországi professzorok is. Az elméleti prezentációk az urológiai ellátásához köthető legújabb szolgáltatásokat és a kórházak nehézségeit is érinteni fogják. Bumbu professzor reményei szerint a háromnapos rendezvényen mintegy 120 családorvos, rezidens orvos és urológus szakember vesz majd részt Nagyváradon.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!