ERDON Helyi hírek

2009.09.11. 13:27

A magyar oktatásért, az árulók ellen

<p>Bihar megye - K&#246;zel k&#233;tezer ember<br /> r&#233;szv&#233;tel&#233;vel, incidensek<br /> n&#233;lk&#252;l zajlott le a Bihar Megyei<br /> Tanfel&#252;gyel&#337;s&#233;g nagyv&#225;radi<br /> sz&#233;khelye el&#337;tt p&#233;ntek<br /> d&#233;lel&#337;tt megtartott tiltakoz&#243;<br /> gy&#369;l&#233;s. <A href="http://video.erdon.ro/video/47768/anyanyelvunkert" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.erdon.ro/video/47774/tiltakoz---nagygy--l--s-a-magyar-oktat--s--rt" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A Tanfelügyelőség nagyváradi székhelye előtt megtartott gyűlés megkezdése előtt a hangulatot a szervezők közkedvelt magyar könnyűzenei slágerek sugárzásával emelték. Mire az első felszólaló, Pető Csilla parlamenti képviselő szólásra emelkedett, már teljesen ellepték a kezükben zászlókat lengető, transzparenseket tartó emberek a tanfelügyelőség környékét. A képviselőasszony beszédében többek közt kiemelte: „Nem fogadhatjuk el, hogy iskolaigazgatót, igazgatóhelyetteseket csak azért menesztenek beosztásukból, mert nem tagjai vagy szimpatizánsai a Demokrata-Liberális Pártnak (PD-L) vagy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD).” A felszólalók sorában Noaghi Evelyn, A Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácásnak elnöke, Nagy Tünde, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség képviselője következtek, majd Duna Sándor az Ady Endre Liceum szülőbizottságának elnöke emelkedett szólásra. Őt követően Vanca Daniel a székelyhídi Petőfi Sándor középiskola tanára szólalt fel. A fiatal tanár aláhúzta: mivel fizetése alacsony, ezért az elmúlt években minden lehetséges pluszórát elvállalt, de a kormány az idén ezt a kevés plusz jövedelemforrást is el akarja venni a pedagógusoktól. Gavrucza Tibor lelkész, megyei tanácsos nagy tetszést kiváltott beszédében leszögezte: „Az iskola nem játék”, majd hozzátette: „Ezt a gyűlést nem mi hívtuk össze, hanem az a jogtiprás, aminek gátat kell szabni.”

Rákóczi az áruló

A felszólalók sorát Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke zárta, aki beszédében többek közt árulónak nevezte Rákóczi Lajos volt RMDSZ-es parlamenti képviselőt: „Nincs mit keressen köztünk Rákózi Lajos, aki nyolc évig az RMDSZ kenyerét ette parlamenti képviselőként és most a saját szövetsége ellen fordul” - fogalmazott az ügyvezető elnök, utalva ezzel arra, hogy a magyar politikus a PSD színeiben kapott igazgatói kinevezést Hegyközszentmiklóson, és emiatt az RMDSZ által támogatott Mocsár László kénytelen volt távozni ebből a tisztségből.  A beszédek után felolvasták a tanfelügyelőségre benyújtandó petíció szövegét, majd Meleg Vilmos színművész szavalta el a Himnuszt. A tiltakozó megmozdulás végén az RMDSZ-delegáció Szabó Ödön vezetésével bement a tanfelügyelőségre és átnyújtotta a főtanfelügyelőnek és helyetteseinek a petíciót. A körülbelül egy órás tiltakozó megmozdulás incidensek nélkül zajlott le.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!