ERDON Helyi hírek

2009.08.13. 10:56

Felelőtlenül vonna össze intézményeket a kormány

<p>Bogdan Iuliu Hossu, a Cartel Alfa Szakszervezeti T&#246;mb<br /> eln&#246;ke ny&#237;lt levelet k&#252;ld&#246;tt Emil Boc<br /> minisztereln&#246;knek, melyben<br /> el&#233;gedetlens&#233;g&#233;t fejezi ki a munka-<br /> &#233;s t&#225;rsadalomv&#233;delmi<br /> fel&#252;gyel&#337;s&#233;gek &#246;sszevon&#225;sa<br /> miatt.</p>

Minderről szerdán, Szatmárnémetiben tett látogatásán beszélt Bogdan Iuliu Hossu, a Cartel Alfa Országos  Szakszervezeti Tömb elnöke. Hossu sajtótájékoztatón közölte, felhívta a kormány figyelmét arra, hogy milyen veszélyekkel jár, ha az egyetlen intézményt, mely a munkabiztonság és a munkakapcsolatok ellenőrzéséért felel, a társadalomvédelmi felügyelőséggel vonják össze. Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a munkavédelem nemcsak a munkavállalók érdekét hivatott szolgálni, az intézmények összevonásával pedig a kormány csak azt igazolja, hogy a feketemunka és az adócsalás visszaszorítása nem szerepel a prioritásai között.

A közalkalmazotti szférában várható leépítések kapcsán Hossu elmondta, vannak olyan alkalmazottak, akik valóban ledolgozzák a napi nyolc órát, de akadnak olyanok is, akik hetente egyszer kell hogy aláírjanak egy–két okmányt, de amikor a legnagyobb szükség van rájuk, akkor nem lehet elérni őket. Ebben az ágazatban az lenne a legjobb megoldás, ha a közalkalmazottakat a helyi adókból származó pénzforrásokból fizetnék — magyarázta Hossu.

Tízezer tag

Szatmár megyében a Cartel Alfa Szakszervezeti Tömb körülbelül tízezer tagot számlál, de ennél jóval több a szimpatizánsuk. Iuliu Bogdan Hossu szerint ez nem egy nagy létszám, hiszen 1989–ben szinte ennyi szakszervezeti tagja volt egy nagyobb gyárnak. A kis létszám azzal magyarázható, hogy ma már nagyon sokan csak egy–két évig dolgoznak egy munkahelyen, erre az időszakra nem érdemes, hogy belépjenek a szakszervezetbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!