ERDON Helyi hírek

2009.01.12. 13:26

Egy fogadás, két díjazott

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és id. Németh Géza kapták a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) Közjó Szolgálatában, illetve Pro Ecclesia Militans díját. <A href="http://video.erdon.ro/video/36124/--j---vi---ll--fogad--s" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A KREK dísztermében tartott új évi fogadáson Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság elnöke méltatta a Nagyváradi Premontrei Öregdiák Egyesületet. Laudációjában Dukrét Géza többek közt kiemelte azt, hogy az egyesület 1994-ben alakult egyesület fő célkitűzése a hagyományőrzés, szerteágazó tevékenységének része az öregdiáktalálkozók szervezése, a régi dokumentumok felkutatása és megőrzése, a könyvkiadás (eddig 13 könyv kiadásában vettek részt). Emellett lelki napokat szerveznek, segédkeznek a helyi iskolai cserkészmozgalom megszervezésében, évnyitókon, évzárókon, különböző ifjúsági rendezvényeken, versenyeken vesznek részt és évről-évre a Varadinum kulturális rendezvénysorozat szervezéséből is kiveszik a részüket. A laudáció elhangzása és a püspöki gratuláció fogadása után Pásztai Ottó, az egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület egyik fő tevékenységi köre az ifjúsággal való kapcsolattartás, mert „ezzel mintegy a jövőnek dolgozunk.”

Egy díj üzenete

A Pro Ecclesia Militans díjat post mortem ítélték oda az 1995-ben elhunyt Németh Géza lelkipásztornak. A laudációt Tőkés László mondta el, aki hangsúlyozta: Németh Géza a kommunizmus idején nem az akkori hatalmasok és a hivatalos püspökség tagjaként, hanem a harcos egyház hű szolgájaként dolgozott. Németh Géza ellenálló volt, aki segítette a nagycsaládos lelkipásztorokat, Bibliákat csempészett, szembeszállt a hiavatlos egyházi vezetéssel, 1956-ban pedig a szabadságharcosok között találjuk; egyike volt a Hitvalló Nyilatkozat aláíróinak. Németh Géza az erőszakmentesség elvének híve volt, felvette a kapcsolatot Martin Luther Kinggel is. A református megújulási mozgalom vezetője volt, aki nemcsak harcos, de építő ember is volt, fogalmazott Tőkés László. A laudációt helyükről felállva hallgatták végig fiai, ifj. Németh Géza és Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A díj átvételekor Németh Zsolt elmondta, hogy édesapja életútja azt példázza, hogy nem létezik reménytelen élethelyzet. Édesapja cselekedett Magyarországért, a határon túli magyarokért, a magyar családokért és az egyházért is. Németh Zsolt elmondta: egy post mortem díjnak mindig van egy az élők számára szóló üzenete is. Németh Géza esetében többek között az, hogy a határon túli magyarságnak olyan autonómiája legyen, amely kormányváltásokkal meg nem másítható jogokat biztosít, tette hozzá végül Németh Zsolt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!