ERDON Helyi hírek

2008.12.05. 14:20

Mezőgazdasági életjáradék: újabb könnyítések

<p>Bihar megye – Egy nemrég megjelent sürgősségi kormányrendelet olyan újdonságokat tartalmaz, melyek többek által elérhetővé teszik a mezőgazdasági életjáradékot, tudtuk meg Janota László iradavezetőtől.</p>

A Nemzeti Mezőgazdasági Életjáradék Hivatal Bihar megyei irodavezetője, Janota László elmondta, hogy olyan módosításokat hozott az életjáradék törvénybe a 158. számú sürgősségi kormányhatározat, mely többek számára teszi elérhetővé ezt a fajta jövedelmet. Az első, és talán legfontosabb, hogy eltörlik azt a megkötést, hogy a kérlemet benyújtónak a mezőgazdasági kültelke eladása, bérbeadása, vagy eladományozása után nem maradhat  tulajdonában 0,5 hektárnál nagyobb terület! Vagyis bármennyi területet meg lehet tartani, a hivatalt csak az eladott, bérbeadott, vagy eladományozott terület nagysága érdekli.

Kifizetés augusztus végéig

Egy másik újdonság, hogy azok is igényelhetnek életjáradékot, akik visszakérték földterületüket, kérésüket a megyei földosztó bizottság jóvá is hagyta, de nem vehették azt birtokba, mert arra korábban az állam épített. Az igénylés feltétele, hogy a tulajdonát visszakérő és a területen lévő épület jelenlegi használója/birtokosa jusson olyan megegyezésre, ami egyenértékű a föld eladásával, ami már életjáradék jogosultságot teremt. Azaz a megkötött és bejegyeztetett szerződés ugyan azt a szerepet tölti be, mint egy földterület birtoklevele. Az életjáradékot minden évben az előző évre fizették ki. Újabb módosulás, hogy ezt évente augusztus 31-ig kell megtenni.

Növekedhet az érdeklődés

Akik örökösként 2007-ben elhunyt hozzátartozójuk életjáradékát kérvényezték meg, és eddig egy joghézag miatt nem kaphatták meg, még ebben az évben kézhez vehetik azt, ígérte Janota László. Még egy változás: ha lejárt a bérbe adott földterületek szerződése, azt 30 napon belül meg kellett újítani, és eljuttatni a hivatalhoz, ám ezentúl nincs ez a határidő. Pontosabban a megújítás meg kell legyen 30 napon belül, de a hivatalhoz elég az év végéig eljuttani, hogy megmaradjon a folytonosság. Janota László elmondta, hogy a felsorolt változások nyomán az érdeklődés növekedésére számítanak.

Szombatonként is ügyfélfogadás

Az év végi ünnepek, szabadnapok bepótlására a D.Cantemir utca 26–30 szám első emelet 17-es ajtó alatti irodában szombatonként, december 6-án, 13-án és 20-án is várják az ügyfeleket 8 és 14 óra között, de lehet érdeklődni a 0259-459947-es telefonszámon is. Janota László azt is hozzáfűzte, hogy irodájukba eddig összesen 1812 kérvény érkezett 7419 hektár földre vonatkozóan. Ebből 2762 ha-t eladtak, 4657-et pedig bérbe adtak. Egy korábbi törvénymódosítás nyomán már 14 olyan kérelmet is iktattak, melyet az eredeti korhatár, 62 év alatti betegnyugdíjasok adtak le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!