ERDON Helyi hírek

2008.12.06. 13:05

Fel a szívekkel

<p>Szatmárnémeti - Az Ady Endre Társaság Fel a szívekkel címen, Teleki Sándor és Bem apó találkozásának 160. évfordulója alkalmából, megemlékezést szervez december 13–án.</p>

Amint azt Tóth–Páll Miklóstól, a szatmárnémeti Ady Endre Társaság elnökétől megtudtuk, Szatmárnémetiben eddig még soha nem látott eseményre kerül sor december 13–án. Tíz órakor, a kálmándi fúvószenekarral az élen, a Kossuth–kerttől a strand mellett lévő Ifjúsági Táborig vonulnak fel a szentjobbi lovashuszárok és a Magyar Hagyományőr Világszövetség huszárai. A megnyitó után ima hangzik el a magyar nemzet megújulásáért.

Történelmi konferencia

Teleki Sándor, a szabadságharcos címmel Csetri Elek kolozsvári történész; Bem apó az erdélyi szabadságharcban címmel Thoroczkay Sándor történész; Szatmáriak az 1848–49–es szabadságharcban Kónya László történész; Zágoni  Károly, Amerika hőse címmel  Kónya László történész; Szabolcsiak az 1848–49–es erdélyi szabadságharcban címmel a nyíregyházi Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója tart előadást. Ezt követi majd a gyerekek lovasiskolájának produkciója.

Irodalmi műsor

Irodalmi műsor is lesz: Gellért Sándor: Teleki Sándor, az író — felolvassa Tóth–Páll Miklós; Ady Endre: Bercsényi marsall huszárja — Nagy Antal előadásában; Huszárnóták -  muzsikál Fejér Kálmán és zenekara, énekel Méhes Kati és Nagy Antal, fellépnek még: András Gyula, Laczkó Tekla – valamennyien a szatmárnémeti Harag György Társulat művészei. Ezt követően bemutatkoznak a Magyar Hagyományőr Világszövetség huszárai, melynek tagjai kézműves–kiállítást nyitnak meg az Ifjúsági Táborban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!