ERDON Helyi hírek

2008.12.02. 14:55

AIDS: Az új kor pestise

<p>Nagyvárad - Az AIDS-ről beszélgettek, és ezzel kapcsolatban kaptak néhány gyakorlati tanácsot az Ady Endre Középiskola diákjai az AIDS világnapja alkalmából.</p>

Faragó Melinda biológia tanárnő már több éve tartja meg minden december 1-je környékén azt a megemlékezést-felvilágosítást, mely kapcsán az AIDS-t szeretné jobban megismertetni a középiskolás diákokkal. Bár tény, hogy a tanulók egyre korábban kezdenek nemi életet élni, és mint ilyen, fontos, hogy tabuk nélkül, nyíltan tudjanak valakivel beszélni a nemiség előnyeiről és hátrányairól, Faragó tanárnő mindvégig azt hangoztatta, hogy a felvilágosítással nem célja „lovat adni” a diákok alá, vagyis a nemi élet elkezdésére buzdítani őket.

Elmélet és gyakorlat

A bemutató első felében az AIDS, vagyis a Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes világszintű elterjedéséről tartott bemutatót a szervező X.D. osztály, kiemelve, mennyi halálos áldozatot követelt eddig a betegség, milyen tünetei vannak, mennyi a lappangási ideje, és mióta tartják számon hivatalosan is betegségként. Utána gyakorlati bemutató következett, a tanárnő egy banánon mutatta be, hogyan kell helyesen felhúzni a gumióvszert, ezt utána a fiúk is gyakorolhatták a teremben. A felvilágosítás utolsó pontjaként a névtelenül feltett kérdésekre válaszolt Faragó Melinda, majd a szervezők Máté Péter Most élsz című számával emelték ki: milyen fontos, hogy mindenki felelősséget vállaljon a saját életéért, a saját tetteiért.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!