ERDON Helyi hírek

2008.11.09. 18:21

Szüreti mulatság és kampánynyító Szalárdon

<p>Bihar megye - Szombaton a délelőtti órákban kezdtek gyülekezni Szalárd kultúrotthonában azok a fiatalok, akik a községhez tartozó falvakba indultak el szekeres felvonúlással, a szentjobbi huszárok és a nádudvari citerazenekar kíséretében, hívogatni az esti szüreti bálba.</p>

Mivel  Szalárdon a  szőlő termesztésnek több  évszázados  múltja van, a betakarított  bő termést azzal köszönték meg az Úrnak, hogy népviseletbe öltözve fiatalok és idősek közösen egy egyházi szertartást követően zenés, reggelig tartó mulattságot tartottak. Így történt ez ma is , nem akarták megszakítani ezt a szép hagyományt, „...mert csak annak a nemzetnek van jövője aki ismeri a múltját”.

    Jó érzés volt látni, azt az odafigyelést és szeretetet, amelyben részesítették a fiatal táncosokat minden falubán, ők ezt érezték is, még odaadóbban táncoltak és mutatták meg tehetségüket.

     A 17 párból álló tánccsoport a kúltúrház előtt mutatta be először a jól megtanult és koreografált táncot , amelyet az arra járók hatalmas tapsal jutalmaztak. A szüreti bálba hívogató tánccsoport tulajdonképpen két együttes tagajaiból allt össze , az egyik a szalárdi Pitypang néptánccsoport 7 páros, Kőrösi Mária tanítónő vezetésével, és a hagyományos szüretibálos tánccsoport, 10 páros, Szabó Zsófia óvónő vezetésével .

     A szentjobbi huszárok vezette szekeres felvonulás még naplemente előtt  befejezte a hívogatást, visszatérve a szülők és az önkormányzati képviselők várták a fiatalokat finom vacsorával.

     A szomabati rendezvény hármas ünnep volt Szalárdon, hiszen a szüreti mulatságot egybekötötték a szervezők a közelgő választásokkal így egyben RMDSZ kampánynyító is, de  része  a Szent Imre herceg előtt tisztelgő ünnepségsorozatnak is, amely november 5-én szerdán Imre napján, Szentjobbon kezdődött , majd  csütörtökön Micskén, pénteken Hegyközszentmiklóson folytatódott , szombaton Szalárdon  és vasárnap Hegyközszentimrén ért véget.

    Az esti kampánynyitó meghívott vendége Cseke Attila államtitkár, RMDSZ szenátorjelölt volt, aki percre pontosan érkezett a településre, a kúltúrotthon bejáratánál Nagy Miklós Szalárd község polgármestere és helyettese Kendi Dezső alpolgármester várták.

    Először Borzási Gyula lelkipásztor köszöntötte a résztvevőket, majd Nagy Miklós Szalárd község polgármestere mondott köszönetet, hogy Cseke Attila elfogatta a meghívást, külön köszöntötte Nádudvar polgármesterét és a küldöttséget, majd Cseke Attila megtartotta kampánynyitó beszédét.

     A beszédét egy idézettel kezdte, Szent Istvánnak a fiához Imre herzceghez intézett Intelmeiből : „... tarsd mindig eszedbe, hogy semmisem emel fel jobban, mint az alázat és semmisem taszít  le csakis a gőg és a gyűlölet. „ – Én azt hiszem ebben az idézetben benne van minden ami erről a népről, erről a nemzetről, az erdélyi, a bihari és szalárdi magyarokról szól már ezeregyszáz éve itt ahol most vagyunk, mert mi mindig tudtunk alázattal és ugyanakkor  összefogással élni, akkor amikor veszély fenyegetett. Mindig megtudtuk mutatni az erőt , mindig megtudtuk mutatni az egységet, mindig összezártunk amikor kellett.... Hála az Önök négy évvel ezelőtti szavazatának meg volt az a képviseletünk, amelyel segíthettünk és nem tartottunk sem én sem azok akik  mellettem Bihar megyét vagy Erdélyt képviselték Bukarestben akkor amikor polgármesterük telefonált, mert tudtuk hogy ez a közösség igénye, jogos igénye  és eljártunk  és sikerült sok mindent elérnünk” – mondta Cseke Attila.

     Majd felkérte Szalárd község lakosságát, hogy november 30-án minél többen menjenek el szavazni és szavazzanak a tulipánra ,  az RMDSZ jelöltjeire, hogy ott lehessünk a döntéshozatalban, hogy ne mások szavazzanak a mi sorsunk felől.

   Cseke Attila most sem jött üres kézzel hozott  egy zöld locsolót piros vízrózsával, az oldalán pedig az RMDSZ szlogenjével Együtt tovább, amelyet átnyújtott Nagy Miklós Szalárd község polgármesterének, azzal a megjegyzéssel, hogy  „... jó gazda módjára ápolják a tulipánt, hogy minél szebb virágot teremjen.”

   Ezt követően bemutatásra került annak a filmnek a levetítése, amelyet tavaly a Milleneumi  Szent Imre – emléktúráról készítettek. Ez a túra egy hónapig tartott, amelynek során a hagyományőrző huszáregyesületek tagjai több mint 500 kilométert lovagolva, Székelyföldtől olyan településeket érintve amely az államalapító királyunk fiának nevét viseli és nemcsak.

   A kisfilm megtekintése után Zatykó István Biharcsohaly polgármestere, a Szentjobbi Hagyományőrző Huszáregyesület elnöke beszélt a huszárság történetéről, arról a drámai eseményről, amikor a II. Világháborúban a magyar huszár ezred több mint 90%-át lemészárolták az orosz frontokon, és ekkor bebizonyosodot, hogy a huszárság már nem tud eleget tenni feladatának a modern hadviseléssel szemben, éppen ezért attól kezdve már csak ünnepi alkalmakkor kapnak szerepet a hagyományőrző huszáregyesületek.

A rendezvény színvonalát emelte a micskei Görbec néptáncegyüttes, akik gyímesi néptáncot mutattak be a nagyérdemű közönségnek.

Este az előadás sorozat után megkezdődött az igazi szüreti bál, a kúltúrotthon egy adott pillanatban  már úgy nézett ki, hogy kicsinek bizonyúl, melynek nagyon is örültek is a szervezők. A zenét Lázár Zsolt és Mészáros László biztosították akik a magyarországi Mándokról érkeztek erre az alkalomra, a mulatós , szórakoztató zenék kedvelt együttese.

Tóth Zsigmond

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!