ERDON Helyi hírek

2008.11.25. 13:07

Összefogva valósítsák meg céljaikat

<p>Nagyvárad - A múlt hét végén dr. Sarkady Zsolt, a nagyváradi Filharmónia főigazgatója meglátogatott a Fekete-Körös völgyében két szórvány magyar települést, Belényessonkolyost és Jánosfalvát.</p>

Dr. Sarkady Zsolt, a nagyváradi Filharmónia főigazgatója beszámolt arról, hogy meglátogatta a Fekete-Körös völgyében levő Belényessonkolyos és Jánosfalva református gyülekezeteit, amelyek a Bihar Megyei Tanács  költségvetéséből új elketronikus orgonát kaptak. A hangszereket a vasárnapi istentiszteleten adták át. „Nagy öröm látni, hogy ezeknek a kis közösségeknek a jövőbe vetett hitte a megmaradást szolgálja. Fontos, hogy továbbra is támogatást kapjon az egyház, hiszen főleg szórványban megtartó erőt jelentenek.”– közölte az főigazgató. Elmondta még, hogy mindkét településen most kapták vissza az egykori református iskolák épületeit. Mivel bérbeadták állami iskoláknak, ezáltal némi bevételhez jut mindkét település. Mindez nem jelenti azt, hogy továbbra ne lennének rászorulva arra, hogy pályázati úton újabb összegeket nyerjenek el.

Egymásra találni

Sarkady Zsolt nem tartja egészségesnek azt, hogy a választási kollégiumok meghatározásánál Gyantát és Kisnyégerfalvát más kollégiumba sorolták, ugyanis a Fekete-Körös völgyének szórvány magyar településeinek azonosok a gondjaik, és össze kell, hogy tartsanak. Ezért is mondta a szenátorjelölt azt, hogy arra fog törekedni, hogy ezek a közösségek minél jobban találjanak egymásra, és összefogva valósítsák meg céljaikat. „Ők a példa arra, hogyan lehet nehéz körülmények között is az egyház támogatásával megtartani egy közösség identitását. Ezért is nagyobb figyelmet érdemelnének.”

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!