ERDON Helyi hírek

2008.11.25. 12:22

Schubertiáda Nagyváradon

<p>Nagyvárad - Pénteken este hét órától a Partiumi Keresztény Egyetemen idézi fel az egykori Schubertiádák hangulatát Thurzó Zoltán zongora- és Gerhard Mild énekművész. Ennek kapcsán kérdeztük Gerhard Mildet.</p>

- Mutatkozzon be a váradi közönségnek.

- 2006-ban végeztem a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián. Már 2004-ben volt egy Schubert dalestem, amikor még a Zenakadémiára jártam. 2006-ban énekeltem a Dima dalestet a kolozsvári Német Fórumban. Papageno szerepével államvizsgáztam 2006-ban. A Magyar Operában Kriza Ágnes művésznő tiszteletére rendezett emlékhangversenyen lehetőségem volt előadni Wagner Tannhauseréből Wolfram áriáját. Ez volt első nagyszínpadi megjelenésem.

- Mondjon néhány szót a péntek esti koncertről.

- Mivel az idén Schubert emlékév van, az én ötletem eredményeképpen egy emlékkoncertet dolgoztunk ki Thurzó Zoltán zongoraművésszel. Ez nem egy egyszerű dalest lesz, ugyanis próbáljuk feleleveníteni a korabeli Schubertiádák hangulatát, amelyeken írók, költők találkoztak, Schubert pedig bemutathatta újabb szerzeményeit. Az est első részében azt hangsúlyozzuk majd, hogy milyen hatása volt Schubert művészetére Beethovennek, ezért felhangzik majd néhány Beethoven dal is. Az estet próbáltuk úgy összeállítani, hogy az egy keresztmetszet legyen Schubert legismertebb dalaiból. Összesen 43 dalt adunk elő. A bevezető egy tánc lesz, és a szünet után szintén egy valcert táncol Dulau Dianna és Kovács Szabolcs. Az est végén Kocsis Gyula színművész fogja előadni Schubert utolsó napjait, de a koncert közben is lesznek különböző prózai momentumok. A koncertre a belépés ingyenes.

- Milyen kapcsolata volt eddig Váraddal?

- Nem volt semmilyen kapcsolatom eddig. Thurzó Zoltánnal Bálint Johanna zongorista révén kerültem kapcsolatba. Johanna Kolozsváron mesterizik, volt egy közreműködésünk, és akkor vetődött fel a Schubert est ötlete. Ő elvállalta ugyan, de később egyéb dolgok jöttek közbe, ezért az anyagot átadta Zoltánnak. Tehát egyelőre csak Thurzó Zoltánnal van kapcsolatom a váradi zenészek közül, és meg vagyok elégedve azzal, ahogy együtt dolgozunk.

- A jövőre nézve milyen tervei vannak?

- Zoltánnak lesz decemberben egy fellépése Mezőtúron, ahol az ő meghívására én is fellépek majd. Tervezzük továbbá, hogy megsétáltatjuk ezt a Scubert műsort.

- Van-e kedvenc zeneszerzője vagy kedvenc stílusirányzata?

- Természetesen Schubert. A műdalt ő emelte a legmagasabb művészi szintre. Főleg a romantikusokat szeretem, például Gheorghe Dimat. Volt is már egy Dima dalestem, ami azért érdekes, mert kimondottan Dima dalest nem volt még. Mesteremnek tartom Dietrich Fisher-Diskaut,  és éppen Váradon értesültem a fájdalmas hírről, hogy meghalt. Negyedéves koromban volt az első Schubert dalestem, akkor egy felvételt és egy rövid életrajzot is alkalmam volt neki elküldeni. Ő megköszönte a levelet, és tanácsot is adott, mely így szólt: „szükésges az, hogy figyeljen a legatokra és arra, hogyan fogja fel a dallamíveket.” Számomra ez a levél nagy érték és hatalmas megtiszteltetés az, hogy Diskau válaszolt nekem.

Névjegy

Gerhard Mild baritonénekes 1977-ben született Kolozsváron. Tanulmányait szülővárosában végezte. 2006-ban a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián államvizsgázott Papageno szerepével. 2005-ben részt vett a Ionel Pantea vezette mesterkurzuson. Jelenleg a kolozsvári Magyar Opera tagja.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!