ERDON Helyi hírek

2008.11.19. 13:41

RMDSZ–képviselő tapasztalatai az USA elnökválasztásáról

<p>Sóki Béla RMDSZ-es képviselő tagja volt az Egyesült Államokban tartott elnökválasztást megfigyelő EBESZ–küldöttségnek. A honatya néhány tapasztalatát osztotta meg velünk, amikről a híradások nem szóltak. <DIA alt="USA latogatas 2008.11.19" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/USA_latogatas_2008_11_19/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="USA latogatas 2008.11.19" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Sóki Béla Bihar megyei képviselő Brassó megyei kollegája, Kovács Attila (aki megyei tanácselnök lett) helyét foglalta el Románia EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet)–delegációjában. Ennek köszönhetően tagja volt annak a 70 tagú nemzetközi küldöttségnek, mely megfigyelőként volt jelen az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztásán. Az október 30. és november 6. közötti tengeren túli tartózkodás egy „kiképzéssel” kezdődött, majd csoportokra bontva a megfigyelők több államban, azon belül is több tartomány választási körzeteit keresték fel.

Szavazás hetekig

De még a választás előtt részt vettek választási gyűléseken is, Sóki Béla például jelen volt John Mcain egy gyűlésén, illetve az ellenfél, Barack Obama mellett kampányoló Hillary Clinton egy tömegrendezvényén is. Érezni lehetett az Obama melletti szimpátiát, az ő rendezvényein nagyságrendekkel többen vettek részt, tapasztalta Sóki Béla. Az amerikai elnökválasztásokat 150 éve mindig november első keddjén tartják, és minden 18 évét betöltött állampolgárnak regisztráltatnia kell magát előzőleg, megerősítendő, hogy élni kíván jogával. Maga a szavazás már hetekkel november eleje előtt megkezdődik, például, aki tudja, hogy az adott napon nem tud szavazni, az egy saját felelősségre kiállított nyilatkozat ellenében korábban, postán elküldheti voksát.

Helyi kérdésekben is dönthetnek

A szavazókörzetekben hosszú sorok voltak, akár több 100 méteresek is, de mindenki türelmesen várakozott. Kampánycsend nincs, akár a körzet közvetlen közelében is az ember kezébe nyomhatnak például egy kitöltött szavazólap–mintát is. A kampánystábok nem fecsérlik idejüket egymás biztos választóinak „átcsábításával”, mindegyik a bizonytalankodókra összpontosít. Az elnökválasztás napján nem csak az elnökre szavaznak, de körzetenként – egyúttal – akár több tucatnyi helyi érdekű kérdésben is véleményt nyílvánítanak.

Micsoda kérdések?!

Rengeteg önkéntes dolgozik a választás lebonyolításán, és a honi tapasztalatok alapján megfogalmazódó, választási csalásokra vonatkozó kérdéseket nem is értették. Például miért kapna két választási ívet valaki, amikor neki egy jár?! Vagy miért szavazna valaki kétszer?! Szavazni egyébként a hagyományos kézi módszer mellett gépen is lehetett, ami nagyon leegyszerűsíti a szavazatszámlálást. A politikai ellenfelek rivalizálnak egymással, de nem ellenségesek, a külföldi választási megfigyelők jelenléte pedig része az USA politikai imázsépítésének, összegezte tapasztalatait Sóki Béla képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!