ERDON Helyi hírek

2008.11.07. 14:02

Projektindító konferencia a Continental szállóban

<p>Nagyvárad - A Romániai Vállakozásokért Egyesület pénteken projektindító konferenciát tartott a Continental szállóban. Együttműködési szerződés aláírására is sor került a románia és magyarországi partnerek között.</p>

A Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégióban mintegy 36 ezer kis és középvállakozást megcélzó, Phare pénzekből finanszíroztt projekt célja, s egyben  a konferencia címe "A Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban működő kis és közepes vállatok versenyképességének növelése a munkavédelem és foglalkoztatási baleseteket megelőző kultúra megerősítése által." Célja egy közös határon átívelő kommunikációs hálózat kialakítása és módszertani háttér megteremtése. A munkavédelmi balesetek és foglakoztatási betegségek csökkentése együtt jár a szociális és gazdasági költségek csökkentésével, a munkahatékonyság javításával, hangzott el. A konferencián jelen volt a Hajdú-Bihar megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány, a Bihar Megyei Tanács és a Romániai Szakmai Munkavédelmi Egyesület Képviselője is, akik a projekt rövid bemutatása után közös partneri szerződést írtak alá a Romániai Vállalkozásokért Egyesülettel. Székelyhíd polgármestere Béres Csaba is partneri szerződést írt alá a két alapítvánnya egy vállalkozói inkubátor létrehozásáról. Szükség van rá, mondta a polgármester, hiszen Székelyhídon az utóbi időben 2500 munkahely szünt meg.

A rendezvény Bíró Rozália alpolgármeter köszöntőjével kezdődött, aki méltatta  rendezvény fontosságát. Vétek lenne kihasználatlanul hagyni a határmenti régió nyújtotta lehetőségeket, mert csak együtt lehetünk sikeresek, mondta. Derzsi Ákos a Munkaügyi Minisztérium államtitkára a munkahelyi kockázatok felméréséről rendelkező törvénytervezet kidolgozásáról, valamint a munkaerővándorlásról beszélt. Ez utóbbi Romániában eléri a 2 milliót. Az okok között a külföldi magasabb bér és jöbb életkörülmény után mindjárt harmadikként a jobb munkakörülmény szerepel. Ioan Radulescu a Bihar Megyei Munkafelügyelőség osztályvezetője elmondta, hogy nálunk még nem szabályoza a törvény a mukahelyi kockázatok felmérését, ezért nem is kérhetik számon a vállalatoktól ellenőrzéskor, bár vannak olyan, főleg külföldi befektők akik késztenek felmérést, de alkalmazását már nem tartják fontosnak. Pedig a munkabalesetek megelőzése lényegesen kevesebbe kerül, mind az alkalmazónak, mind a balesetet szenvedettnek, mint a következméyek elhárítása, mondta.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!