ERDON Helyi hírek

2008.11.11. 18:03

Nem adja fel a polgármester

<p>Nagyvárad - Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a legutóbbi találkozóján az újságírókkal azt mondta, hogy a városvezetés nem mondott le az Octavian Goga utcai ANL-lakások építéséről.</p>

Amint arról már beszámoltunk, a város vezetése az Octavian Goga utcának azon a részén, ahol egykoron gépkocsi gyakorlótér volt, négy ANL-tömbházat akarna építeni. Mivel e telket előzőleg már a helyhatósági testület határozatával négy felekezet – az ortodox, a görög katolikus, a római katolikus, a magyar baptista gyülekezet – ingyenes használatába adták, a szeptemberi 30-i Helyi Tanácsi ülésen azt javasolták a testületnek, hogy vonják vissza az erről szóló határozatot.  A PD-L tanácsosai ellenben ellenezték, hogy felépítsék az ortodoxoknak igért telekre a172 lakrészes tömbházakat. Még akkor is, ha az egy lejébe se kerülne a városnak, ugyanis kormánypénzből építenének fel, a helyhatóságnak csak a telket kellene biztosítani. Biró Rozália alpolgármester közbenjárására ígéretük volt erre Borbély László szakminisztertől. Mindhiába, a PD-L és a PSD 10 tanácsosa leszavazta a szakjelentést, emiatt nem született meg a kellő többségi szavazat.

Felszentelték a helyet

Időközben szombaton az ortodox püspök jelenlétében felszentelték az építendő templom helyét és egy nagy fakereszttel meg is jelölték a jövendő oltár helyét. Tették ezt úgy, hogy még nem szerezték meg a Polgármesteri Hivataltól a szükséges övezeti városfejlesztési tervet. A templom jövendő pópája nagyon optimistán nyilatkozott, remélve, hogy megkapják a hiányzó engedélyt is, elvégre a környező lakosok többsége is támogatja a tervüket. Ha már tervről van szó, Sofronie püspök óhajára egy VI. századi bizánci stílusban épített itáliai centrális templom kicsinyített mását szeretnék ide felépíteni egy harangtoronnyal. Ilie Bolojan nem kommentálta a szentelés tényét, csak annyit mondott: ők  fiataloknak szánt ANL-lakásokat akarnak ide építeni. Ennek feltétele viszont az, hogy újra a Helyi Tanács elé utalják az ügyet. Hogy erre mikor kerül majd sor? A polgármester nem adott egyenes választ, de azt sejtette, hogy a választási kampány után.

Péter I. Zoltán

 

Kpacsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!