ERDON Helyi hírek

2008.11.12. 13:01

Kétnyelvű tankönyv készül Várad történelméről

<p>Nagyvárad - November 12-én, szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Bihar Megyei RMDSZ szervezet székházában. Czvikker Katalin, Delorean Gyula és Pásztor Sándor számos aktuális témát érintett.</p>

Czvikker Katalin kulturális menedzser a Bihar Megyei RMDSZ által ötödjére megszervezett Ki mit tud?! fejleményeiről számolt be. A tehetségkutató nyolc elődöntőjében 2100 résztvevő lépett fel 331 produkcióval, a középdöntőben pedig 1100-an mutattak be 151 versenyszámot. A zsűri véleményezése alapján 57 produkció jutott a döntőbe, melyek kiegészülnek majd a közönség által beszavazott egyetlen versenyszámmal. A fináléra november 15-én, szombaton délután 5 órától, a Szakszervezetek Művelődési Házában kerül sor. A gyermek produkciók néptánc, illetve klasszikus és moderntánc alkategóriájában az I. helyezett csoport 1000 lejt, a II. 700 lejt, a III. helyezett 500 lejt vihet haza. A népdal, magyar irodalom és zenei szekcióban az I. helyért 300 lej, a másodikért 200 lej, a harmadikért 100 lej jár. Felnőttek esetében a néptánc, illetve klasszikus és modern tánc alkategóriában a győztes formáció 2500 lej, az ezüstérmes 1000 lej, a bronzérmes 500 lej jutalomban részesül, a népdal, magyar irodalom és zenei szekció dobogós helyezettjeit pedig 500 (I. hely), 300 (II.) és 200 (III.) lejjel díjazzák.

Útkorszerűsítés

Pásztor Sándor helyi tanácsos bejelentette: hamarosan elkezdődhet a Biharpüspökiből Kisszántó felé vezető útnak a korszerűsítése. A városi költségvetésből 1,1 millió lej lesz kiutalva a Nagyvárad közigazgatási területéhez tartozó 1,5 km hosszú és 7 m széles szakasznak a modernizálására. A megyeszékhely és az említett falu közti eddigi 17,8 kilométernyi távolság így 6,3 km-re fog csökkeni. 4,8 kilométernyi útszakaszt a borsi Helyi Tanács aszfaltoztat le, ugyanis ez a közigazgatási terület ezen önkormányzathoz tartozik. Mindennek azért van jelentősége, mert Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását követően helyreállhat a Nagykereki- Nagyszántó- Kisszántó- Biharpüspöki közti, történelminek mondható útvonal,  csupán 700 méternyi útszakaszt kellene még rendbetenni a határig.

Fejlesztési program

Delorean Gyula önkormányzati képviselő elmondta: a helyi költségvetésből 901 ezer lejt különítettek el a hegyaljai útnak a rendbetételére. 1,3 km hosszú szakaszról van szó, már készül a hatástanulmány. A munkálatok jövő ősszel fejeződnek be, melyeknek köszönhetően az utolsó buszmegállóig lesz leaszfaltozott út. Az ottani kultúrotthont is felújítják, egy körzeti orvosi rendelőt is kialakítanak majd benne. Szintén az RMDSZ javaslatára válik lehetővé, hogy a gyakorlatban is megvalósuljon a 2007/239. sz. törvény azon pontja, mely szerint azok a telkek és ingatlanok, melyeket az egyházak használnak, ingyen a felekezetek tulajdonába kerüljenek. A politikus állítása szerint egyeztetések nyomán elérték azt, hogy létrejöjjön egy helyi szintű román-magyar vegyesbizottság, melynek a megbízásából váradi szakemberek kétnyelvű tankönyvet írnak a város történelméről.  Külön kötet készül a I-IV., illetve a V-VIII. osztályosok számára, a tantárgy pedig opcionális lesz. Elhangzott még: december 5-8. között román-magyar gazdasági konferenciát szerveznek a megyeszékhelyen, melynek egyik központi témája a Nagyvárad és Debrecen közti európai fejlesztési program kidolgozásában érdekelt munkacsoportnak a felállítása lesz.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!