ERDON Helyi hírek

2008.11.18. 16:56

Fejlesztéseket, felújításokat kezdeményzetek

<p>Nagyvárad - Egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásától Nagyvárad dendrológiai nyilvántartásán át a vár felújításáig sok mindenről esett szó az RMDSZ–frakció által szervezett sajtótájékoztatón.</p>

Delorean Gyula tanácsos arról számolt be: a Csillagvárosi Református Egyházközség 763 négyzetméter területet kap vissza, s amint azt az október tanácsülésen megszavazták, az összes egyház visszakapja azokat az ingatlanokat, melyeket eddig csak koncesszióba vehettek. Szintén az RMDSZ kezdeményezésének köszönhető, hogy Nagyváradnak is lesz dendrológiai nyilvántartása, ezenkívül a Metropolisz Övezet Szövetségen belül megalakul a Nagyvárad Erdőgazdálkodási Önálló Ügyvitelű Vállalat. Ehhez 3500 hektárnyi erdő tartozik majd – a környező községek beleegyezésével — ezenkívül 2009-től erdősítési program kezdődik, melyen belül 1400 hektárnyi szabad területet erdősítenek majd.

Tüzijátékok ellen

Sárközi Zoltán tanácsos elmondta: komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy éjjel tizenegy óra után Nagyváradon ne bonyolíthassanak le tüzijátékokat, hiszen ezek „legalább 20 ezer ember pihenését zavarták”. A határozat már létezett, de eddig „lazán kezelték”. Hamarosan hét radar működik majd Nagyváradon — ez „egy szükséges rossz, de ha csak egy ember életét mentik meg, már megérte a beruházás”.  Várhatóan drasztikusan csökkennek majd a balesetek ezek hatására. Pályázati kiírás zajlik Nagyvárad zöldövezeteinek felmérésére, hangzott el. A korábbi felmérések szerint 200 hektárt tartnak számon, de félő, hogy ez mostanra a felére csökkent.

Komoly gondot jelent a hőerőmű, melynek működését bankhitelekkel finanszírozzák, s mely „feneketlen zsákként” az önkormányzat bevételeinek nag yhányadátviszi el.ű. Egy új technológiai rendszer bevezetését szeretnék elérni, hiszen a külső audit ijesztő eredményekre mutatott rá. Az RMDSZ volt az, amely megkongatta a vészharangot, hogy el kell kezdeni a korszerűsítést, mondta a tanácsos.

Felújítják

Biró Rozália alpolgármester a nagyváradi várral kapcsolatos fejleményeket ismertette: EU-s forrásokból 8 millió euró jut a vár korszerűsítésére, további 2 millió euróval pedig az önkormányzat járul hozzá ehhez. Március elején neki lehet fogni a pályázatkiírásnak, maguk a munkálatok akár 4 évig is elhúzódhatnak. „A kivitelezésnek kiemelkedő színvonalúnak kell lennie, hiszen nem lesz még egyszer 8 millió eurónk erre” — mondta az alpolgármester.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!