ERDON Helyi hírek

2008.11.04. 11:55

Bihar megyében is érezteti hatásait a gazdasági válság

<p>Bihar megye - A gazdasági világválság Bihar megyében is érezteti a hatását. Míg szeptemberben csupán 2,6 %-os volt a munkanélküliségi ráta, addig októberben ugyanez a mutató már 2,8 %-ra emelkedett.</p>

A Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) statisztikai adatai arra engednek következtetni, hogy a gazdasági világválság a megyénkbe is begyűrűzött. Míg 2008 első kilenc hónapjában "csupán" 1679 munkavállaló került az utcára különböző okok miatt, addig a hátralévő évnegyedben a várható elbocsátások száma jelen helyzet szerint 1136 főre tehető. Hogy mindez az általános recesszió következménye, az a munkahelyek megszüntetésének az indokaiból  is kitünik: átszervezés, csőd, értékesítési problémák, hátrányos gazdasági helyzet stb. A negatív toplista élén az Oradinum könnyűipari cég áll, mely gazdasági problémák miatt november 30-án 344 munkavállalótól kénytelen megválni a 355-ből, de a Charlie Impex sem szégyenkezhet e téren: október 21-én ugyanis valamennyi alkalmazottját elbocsátotta (346-ot). Hasonló a helyzet más vállalatok esetében is: a mezőszakadáti Coca-Cola gyárban például átszervezés miatt november 14-től a 109 alkalmazottból csupán 7 tarthatja meg az állását, a Garda Moda kft.-nél pedig október 23-án 95 személyt küldtek el az addigi 197-ből.

Kollektív munkaszerződés

Doru Drăghici, az AJOFM ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: a szakszervezetek és a cégvezetők közt aláírt kollektív munkaszerződés értelmében a munkavállalók 30 nappal a tényleges elbocsátások előtt kötelesek bejelenteni ezen szándékukat az ügynökségnek. Ebben az időszakban a hivatal szakemberei kimennek az illető vállalatokhoz és tanácsokat nyújtanak, valamint különböző felkészítő tanfolyamokat tartanak a leendő munkanélkülieknek (mint például: hogyan tudják átképezni magukat, milyen kurzusokon vehetnek részt, miként tudnak hatékonyan új munkahelyet keresni stb.). Mindez a tömeges elbocsátásokra érvényes, mely esetekben a munkáltatók bizonyos juttatásokat (végkielégítések, bónuszok stb.) kénytelenek megadni a kirúgott személyzet tagjainak. Éppen ezért az igazgató elmondása szerint sokszor előfordul, hogy a cégvezetők trükköznek: nem tömegesen bocsátanak el alkalmazottakat, hanem rendre, kisebb létszámban, hogy ne lehessen mindezt a kollektív munkamegszüntetés kategóriájába sorolni.

Olcsó munkaerő

Nagyváradra és Bihar megyébe az elmúlt években számos külföldi, főleg olasz könnyűipari cég fektetett be, melyek közül több az utóbbi időszakban bezárta a kapuit. Doru Drăghici ezzel kapcsolatban kifejtette: ezekben az esetekben nem a gazdasági világság következményeiről van szó, hanem arról, hogy a bérmunkában  dolgoztató vállalkozóknak már nem felelt meg, hogy Romániában is drágult a munkaerő. Ebből kifolyólag keletre vagy délre, Bulgáriába, Ukrajnába vagy a Moldáv Köztársaságba tették át a székhelyüket, ahol még olcsó a munkaerő és nagyobb haszonra lehet szert tenni.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!