ERDON Helyi hírek

2008.11.21. 15:34

Bem által aláírt dokumentumokat adományozott Tamás a múzeumnak

<p>Kovászna megye - Bem József által aláírt iratokat adományozott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Székely Nemzeti Múzeumnak.</p>

A megyei önkormányzat vezetője a 2008-as Civil Napok megnyitóján adta át a múzeum képviselőinek az 1848-as szabadságharcok híres történelmi alakja által is aláírt jegyzőkönyvet. Az okmányokon található keltezés 1846 és 1848. Az iratok közt lehet találni a besztercei főhadiszállásról írt rendeletet, sőt egy, a Székely Központi Kormánybiztos által szerzett hivatalos levelet is meg lehet tekinteni. A több mint 120 oldalas jegyzőkönyveket egy vállalkozó vásárolta meg a budapesti régiségpiacon és hozta haza Székelyföldre, megkérve Tamás Sándort, hogy juttassa a legilletékesebb helyre. A megyei Tanács elnöke arra h1vta fel a figyelmet, hogy Erdélyből, a Székelyföldről egyre több tárgyi emlék „vándorol ki” külföldre és végzi gátlástalan régiségkereskedők kezei közt.

Tamás Sándor megnyitó beszédében a vidék értékeire hívta fel a figyelmet. Ördög-Gyárfás Lajos a Kovászna Megyei Tanács civil szférával foglalkozó szakembere a rendezvény megnyitóján a helyi természeti és építészeti értékek jelentőségét hangsúlyozta.

A rendezvény első programpontja a bikfalvi kúriákat bemutató fotókiállítás megnyitója volt. Várallyay Réka, a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa Bikfalva különleges építészeti örökségének fontosságáról beszélt. Az örökségvédelmi szakember rámutatott, hogy a Varázslatos Bikfalva című tárlat nem jöhetett volna létre a legendás erdélyi építész Kós Károly, illetve a Székely Nemzeti Múzeum volt igazgatója, Kónya Ádám nélkül, akik kitartó munkával, nem csak írott formában, hanem fényképeken is dokumentálták a falu udvarházait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!