ERDON Helyi hírek

2008.10.24. 18:02

Változások és fizetések

<p>Bihar megye – A pénteki ügyészségi sajtótájékoztatón a Büntető Perrendtartási Törvénykönyv módosításairól, s az ügyészség büdzséjéről is szó esett.</p>

Valentin Mirisan nagyváradi területi főügyész tagja volt annak a bizottságnak, amelyik a Büntető Perrendtartási Törvénykönyv (Cod de Procedura Penala, CPP) módosító javaslatait dolgozta ki. A munka befejeződött, átadták az anyagot a parlamentnek, hogy ott is megvitassák az átdolgozott szabályozó részleteit. Egyébként a tervezetet közvitára bocsájtották még áprilisban, s az elkövetkezőekben eszközölt változtatások, a végleges változat már kizárólag plitikai döntés lesz, fogalmazott Mirisan tegnap egy sajtótájékoztatón. Elmondta: egyszerűsítették mind a büntető mind a bűnvádi eljárás menetét, például a jelenlegi 2 helyett csak egy fellebbezési lehetőség maradna. Ezt minden esetben az Ítélőtábla tárgyalná. Létrehoznák az előviszgáló bírói testületet, ennek az lenne a dolga, hogy áttanulmányozza a vádiratot s a bizonyítékok legalitását az ügy alapfokon való tárgyalása előtt. Ez a testület visszaadhatja egy rövid határidővel kiegészítés végett az aktákat az ügyészségnek, az alapfokon itélkező vagy fellebbviteli testület viszont nem. Kineveznének szabadság és emberjogi bírákat is, ők az eljárás legalitását vizsgálnák a jövőben. Egy büntetőeljárásban érintett személy esetében mindössze két megnevezést használnának a jövőben: gyanúsított, a vizsgálati stádiumban, s vádlott, a büntetőeljárás megkezdését követően. Csak néhány példa, amik vagy benne maradnak a végleges szabályzóban, vagy nem, de amik lényegesen leegyszerűsítenék és felgyorsítanák az igazságszolgáltatás folyamatát.

Szép fizetések

A területi ügyészség költségvetése 14.284.609 RON volt az idén, a java személyzeti költségek, 12.794.000 RON értékben. A legnagyobb ügyészi fizetés 7780, a legkisebb 2339 lej, tudtuk meg az igazságszolgáltatás napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!