ERDON Helyi hírek

2008.10.13. 13:43

Tárgyalások, tervek, megoldások

<p>Különféle tervekről, elképzelésekről folytatott tárgyalásokat Radu Tirle megyei tanácselnök mind Bukarestben,mind Nagyváradon, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.</p>

Várják a Nagyváradi Reptér szakértői vizsgálatának az eredményét, ezt követően „világosabb képük lesz a korszerűsítés menetéről”, jelentette be Radu Târle, a Bihar Megyei Tanács elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón. Azt is elmondta: az elmúlt héten Bukarestben járt, ahol Ludovic Orban miniszterrel a Bihar megyei utak korszerűsítéséről tárgyalt. Igéretet kapott arra vonatkozóan, hogy Bihar megye további állami támogatásokat kap majd erre. Teodor Mele§canuval pedig a biharfüredi volt lőszerlerakattal kapcsolatosan egyeztetett. A miniszter támogatni fogja, hogy kormányrendelet szülessen arról, amit a Megyei Tanács megszavaz a lerakattal kapcsolatban. |ârle szerint a legmegfelelőbb lenne egy gyermektábort létesíteni ott.

Késések

Az elmúlt napok esős időjárása miatt késéseket regisztráltak az útjavító cégek, tudatta a Megyei Tanács elnöke. A napokban megbeszéléseket szervez majd a javításokkal megbízott cégek képivselőivel a terminusokról, mivel „vannak olyan javítások, melyeket feltétlenül be kell fejezni ahideg beállta előtt”.

A délelőtt folyamán találkozott a tanács fennhatósága alatt lévő intézmények képviselőivel. Szó esett arról, hogy várja az új, hatékonyabb szerkezeti felépítésekről szóló javaslatokat, továbbá arról, hogy fontos lenne uniós pénzalapokat megpályázniuk. Az intézmények vezetői is több mindenről tettek említést - például szó esett anyagi gondokról, valamint arról, hogy jó lenne székhelyet találni azon az intézmények részére, melyek után bérleti díjat fizet a tanács.

Új szerződés

Tárgyalások zajlottak a római katolikus püspökséggel is, a tanács jogászai egy szerződés tervezeten dolgoznak, melyet hamarosan bemutatnak a püspökség képviselőinek. „Valószínűleg lesz egy bérleti szerződésünk a múzeummal” - mondta |ârle. Remélik, hogy a bérleti díj most sem lépi túl a négyzetméterenkéni egy eurót, ami így is havonta több mint 5000 euró kiadást jelent a tanácsnak.

 Az is elhangzott: Kongó tiszteletbeli konzulátust akar létesíteni Nagyváradon. A kongói nagykövettel folytatott beszélgetések során kiderült: számításokat végeztek, s azért tartják ezt fontosnak, mert jelenlegi is sok hazai állampolgár dolgozik kongói arany, gyémánt és rézbányákban, s az elkövetkezendőkben nőhet a számuk.

Nem óvott

Kérdésre válaszolva elmondta: végül nem óvta meg a tanácselnök azt a határozatot, melyben a tanácsosok elvi beleegyezésüket adták ahhoz, hogy a portugál Hayward Servicos De Consultoria LDA – Proyectos Union Europea céggel társuljon a megyei tanács lakások építése céljából. A legutóbbi tanácsi ülésen az elnök azt kifogásolta, hogy a tanácsosok nem kapták kézhez az említett cég ajánlatát. Ám, mint kiderült, a határozattervezet szövegében szerepelt az, hogy az ajánlatokhoz hol lehet hozzáférni. Tehát a tanács döntése érvényesnek számít, mondta az elnök.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!