ERDON Helyi hírek

2008.10.12. 10:12

Szüreti bál volt Hegyközpályiban

<p>Bihar megye - Szombaton október 11-én már kora délelőtt kezdtek gyülekezni a hegyközpályi kúltúrházba az a tizenöt népviseletbe öltözött fiatal pár , akik majd hívogatni indultak Hegyközszáldobágyra, Hegyközújlakra és Hegyközcsatárba , hogy szüreti bálba , mulatságba hívják a környező falvak lakosait.</p>

Az egész rendezvény szervezői a helyi RMDSZ szervezet a Polgármesteri hivatal és a helyi fiatalok, aki mindezt összefogta és irányította az Imre Juliánna óvónő . Elmondása szerint a fiatalok nagy szeretettel jártak a már szeptember elején megkezdett táncpróbákra. A hívogatást megelőzően Katona János a hegyközpályi Református Egyházközség lelkipásztora tartott Istentiszteletet és adta áldását az egész rendezvényre. Mivel a templom belső tere teljes felújítás alatt van így az Istentiszteletet az Imateremben tartották meg , amely zsúfolásik megtelt a mai nap . Prédikációjának alapigéjét a Római levél  5: 1-12 ,

„...Megigazulván azért hit által, békességünk van Istennel, a mi Urunk Jézus Krisztus által,…”, valamint az Eféziusi level 2: 14-17 – re alapozta és beszélt a békességről a Jézus Krisztusban vetett hitünkről, “ …. olyan kérdésről beszél az ige , ami benne van a mindennapi életben, és foglalkoztatja a közvéleményt, amely olyan régi , mint az emberiség, már a paradicsomból való kiűzetés óta keressük a békességet és a nyugalmat , de nem találjuk … Isten felkínálja nekünk a lelki békességet Krisztus által… ma ünnepelünk , szüreti bál van adjunk hálát az Istennek , hogy hagyományainkat itt Hegyközpályiban még ápolják, mert csak annak a nemzetnek van jövője aki ismeri a múltját” – mondta a lelkipásztor.

Az Istentiszteletet követően a szüreti bálosok együtt a hegyközpályi majorett csoporttal levonúltak  a helyi sportpályára , ahol egy népes közönség előtt bemutatták mindazt amit elsajátítottak az elmúlt hetekben és amelyel beneveztek a „Ki mit tud” tehetség kutató versenyre. A sportpályi rendezvényen tiszteletét tette Kiss Sándor a Bihar megyei Tanács alelnöke, a Bihar megyei RMDSZ elnöke , aki gratulált a fiataloknak a szép előadásért, majd a lelkes kis csapat a  szépen feldíszített nyolc szekérrel és a három  csikós legénnyel akiket Hegyközcsatárból „ vettek kölcsön”, elindultak a környező falvakba hívogatni.  A tánccsoport biztonságos felvonulását a hegyközpályi rendőrőrs alkalmazottai ,  gépkocsival  biztosították.

Egy külön szekéren utazott az Árpi - boys zenekar, akik az esti mulatságon is zenéltek és gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról. Egyes visszaemlékezések szerint a hegyközpályi  szüreti báloknak  több évtizedes  múltja van , nagyon kevés kivétellel szinte minden évben megünnepelték a szőlő betakarítását.  Mivel maga a települést a  dombos táj jellemzi , hiszen a falu is egy domb oldalon  helyezkedik el , így a  lakosság többsége a múltban  szőlőtermesztéssel foglalkozott,  hatalmas szőlőhegyek jellemezték a falu környékét , talán innen is a település nevének  a „hegyköz” előtagja. Hegyközpályi szőlősgazdái mindig hívő emberek voltak a mai napig is azok, a  szőlő termesztésnek több évszázados  múltjában  a betakarított  bő termést mindig  azzal köszönték meg az Úrnak , hogy népviseletbe öltözve fiatalok és idősek közösen egy  egyházi szertartást követően zenés , reggelig tartó mulattságot tartottak. Így történt ez ma is , nem akarták megszakítani ezt a szép hagyományt, mint azt a lelkipásztor is kihangsúlyozta „...mert csak annak a nemzetnek van jövője aki ismeri a múltját”.

Jó érzés volt látni, azt az odafigyelést és szeretetet , amelyben részesítették a fiatal táncosokat minden falubán, ők ezt érezték is , még odaadóbban táncoltak és mutatták meg tehetségüket. Már javában lemenőben volt a  Nap , amikor visszaértek a hívogatásból, egy jó és finom vacsora elfogyasztása után , amelyet a gyerekek szülei készítettek a kúltúrház konyhájában , megkezdődött az igazi szüreti bál, a kúltúrotthon egy adott pillanatban  már úgy nézett ki , hogy kicsinek bizonyúl , örültek is a szervezők. A még jobb ellátás érdekében  az előtérben egy büfét alakítottak ki ahol minden megtalálható volt a jó ellátáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!