ERDON Helyi hírek

2008.10.23. 14:50

Nem csitulnak a kedélyek a könyvtárban

<p><P>Nagyvárad - Tavaszi Hajnal a Gheorghe Sincai könyvtár aligazgatója az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult azzal a panasszal, hogy ő és tíz magyar munkatársa diszkriminációnak vannak kitéve. </P></p>

A Bihar megyei könyvtár aligazgatónője azt írja panaszában, hogy 2008 áprilisa óta folyik negatív kampány az intézmény vezetősége ellen, majd Traian Stef igazgató leváltása után hasonló jellegű kampány folytatódott ellene és tíz magyar kollégája ellen, akik emiatt félelemmel telve dolgoznak. Az aligazgatónő a Bihoreanul Bihar megyei sajtóorgánumot teszi meg a kampány fő hangadójának, derül ki a Bihoreanul honlapjáról. A megfélemlítés eszköze mindig ugyanaz: megjelenik egy hír a sajtóban, azután következnek a blogbejegyzések, melyek hetekig a neten vannak - sérelmezi Tavaszi Hajnal, aki panasza végén jelezte, hogy kérni fogja az ügyészségtől a blogbejegyzések íróinak felfedését. A diszkriminációellenes tanács két munkatársa csütörtökön már meg is jelent a Bihoreanul szerkesztőségében, hogy vizsgálodjon az ügyben.

Vizsgálódás

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elmondta, hogy már tud az ügyről: „kollégáim a héten kivizsgálásokat folytatnak Nagyváradon, meghallgatják a feleket, akiket két héten belül megidézünk Bukarestbe is. Ők nem kötelesek megjelenni, írásban is benyújthatják álláspontjukat. A tanács kollégiuma ezután dönt, de előfordulhat, hogy meg kell hallgatni másokat is, és akkor ez a határidő kitolódik” - mondta lapunknak Asztalos Csaba. Az elnök aláhúzta, hogy a kollégium döntésének van konkrét következménye a vétkes félre nézve; ha a kollégium megállapítja azt, hogy diszkrimináció történt, akkor megbírságolhatja a vétkest vagy felszólíthatja arra, hogy szüntesse meg a diszkriminatív állapotot. „Semmiféle folyamatban lévő ügyben nem mondhatok véleményt, ezt tíltja a Tanács szabályzata”, válaszolta Asztalos Csaba arra a kérdésünkre, hogy milyen kimenetelt jósol ennek az ügynek. Az érintett, Tavaszi Hajnal nem kívánt nyilatkozni lapunknak az ügyben, mert, mint mondta, „nem jött még el az ideje.”

Pap István

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!