ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 09:34

Nagyvárad várostörténeti monográfiája

<p>Nagyvárad - Hétfő délután a Polgármesteri Hivatal dísztermében bemutatták a Nagyvárad városának a története című román nyelvű monográfiát. Az igényes kivitelezésű kiadvány ötven lejbe kerül.</p>

A könyvbemutató szép számú érdeklődőt vonzott, a város-, illetve a megyei vezetés részéről azonban csupán Traian Abrudan alprefektus volt jelen. A Nagyvárad városának a története című monográfia tulajdonképpen egy 1994-ben megjelent, hasonló tematikájú kötetnek a kibővített változata, azzal a különbséggel, hogy a szerkesztő bizottsághoz újabb történészek, régészek és múzeológusok csatlakoztak, és az első változat két fő koordonátora- Liviu Borcea és Gheorghe Gorun történészek- közül az előbbi időközben elhunyt. Az ötletgazda Mircea Bradu kulturális menedzser arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy míg az első kiadásban csupán a rendszerváltozást követő egy-két évig tárgyalták az eseményeket, addig az idén napvilágot látott kötet már 2006-ig foglalkozik a város történetével. A szerkesztők bizonyos szempontból könnyebb helyzetben voltak, mint tizennégy évvel ezelőtt, ugyanis a kilencvenes években élénkebben éltek az emberek emlékezetében a kommunista évtizedek, melyből kifolyólag a korszaknak a bemutatása is kényesebb vállalkozásnak bizonyult, számos disputára adva okot. A kiadvány egyébként egy történelmi könyvsorozatnak a részét képezi, melyhez Aurel Chiriac múzeumigazgatónak a közreműködése is nagy mértékben hozzájárult.

Becsületes kiadvány

Gheorghe Gorun becsületes, tiszteséges kiadványnak nevezte a monográfiát, ellentmondva  annak a közvélekedésnek, mely szerint Isten és a történészek egyebek mellett abban különböznek egymástól, hogy a Teremtő nem akarja meghamisítani a múltat. A professzor ugyanakkor csodálkozásának adott hangot, hogy az elmúlt közel húsz évben a Nagyvárad városának a története címűn kivül nem jelent meg más várostörténeti monográfia a megyeszékhelyről. A rendezvényen a szerkesztő bizottság tagjai közül többen is felszólaltak (Doru Marta régész, Lucia Cornea és Gabriel Moisa történészek, valamint Dumitru Noane várgondnok), röviden bemutatva az általuk összeállított fejezeteket. A könyvbemutató dedikálással zárult.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!