ERDON Helyi hírek

2008.10.20. 13:57

Metrion Animációs Filmfesztivál Nagyváradon

<p>Nagyvárad – Első alkalommal rendezik meg a Metrion Animációs Filmfesztivált (MAFF) Nagyváradon október 24-28. között. Az esemény az animáció világnapjához kapcsolódik, de a szervezők egy színvonalas nemzetközi versenyfilmfesztivállá kívánják alakítani azt.</p>

A névadó Metrion Egyesület szervezésében már az elmúlt évben is megünnepelték az animáció világnapját Váradon, akkor egy régi malomban három napon át tartó vetítésfolyam, koncertek, kiállítások, előadások várták a műfaj iránt érdeklődőket. A Metrion Egyesület a tavalyi rendezvény folytatásaként, de immár önálló, „saját névre keresztelt” animációs filmfesztiválként szervezi meg az eseményt. A világnapnak külön jelentőséget ad az a tény, hogy idén épp százéves az animációsfilm-készítés: Émile Cohl 1908-ban készítette el Fantasmagorie című filmjét. A rendező „szellemének megidézése” mellett a fesztiválon levetítenek  több rövidfilmet és egész estés alkotást.

A nagyváradi animációsfilm-készítésnek is teret biztosítanak a rendezvényen: Zenobiu Domide rendezőhöz kötődő kiállítással, illetve filmjeinek levetítésével, valamint a köré szerveződő alkotói csoportról szóló beszélgetéssel. Természetesen idén is lesz koncert és színház: ismét Váradra látogat a tavaly sikert aratott magyarországi Csókolom együttes, a nagyváradi Szigligeti Társulat pedig a Portugál című felolvasószínházzal vesz részt a rendezvényen. A Metrion Animációs Filmfesztivál két helyszínen, a Posticum ifjúsági központban (Teiului utca 22.) és a Nagyvárad (egykori Szabadság) moziban zajlik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!