ERDON Helyi hírek

2008.10.01. 12:16

II. Borsi Káposztafesztivál

<p>Bihar megye – A II. Borsi Káposztafesztiválon a hangulat kitűnő volt, az iskola udvarán nyüzsgő felnőttek és fiatalok családias hangulatot teremtettek.</p>

Szeptember 28-án, vasárnap került megrendezésre a II. Borsi Káposztafesztivál. A rendezvény délelőtt kezdődött a borsi református templomban, ünnepi istentisztelettel. Innen népviseletbe öltözött fiatalok indultak el Bors utcáin a „Jó és a Rossz termést” jelképező szalmabábukkal. Majd a falu központjába érve egy galambot engedtek szabadon, amely jelképesen elszállt a rossz terméssel.

Vetélkedők

Ezután a borsi Tamási Áron iskolában folytatódott a program. Itt lelkes csapatok – állami és civil szervezetek tagjai, összesen tízen – készülődtek a főzőversenyre. Mind a 10 csapat káposztából készült ételt kellett készítsen, amit később „szakavatott” zsűri bírált el. Amíg a finom ételek készültek, addig számos más, érdekes tevékenység fogadta a fesztiválra kilátogatókat. Először is „káposztás” vetélkedőn vehettek részt a bátrabb és játszani szerető gyermekek, hatfős csoportot alkotva. Az első feladatuk a csapatnév kiválasztása volt, amit káposztalevelekből kellett kirakjanak, majd ügyességi vetélkedők következtek. Ezek után a legfinomabb sütemények, a legnagyobb káposzták, savanyúkáposzták és a legfantáziadúsabban elkészült savanyúságok „szálltak” versenybe. Mindezek a finomságok pedig nemcsak a szemeket gyönyörködtették, hanem aki megkívánta, vásárolhatott is a sok ínyencségből.

Amíg a főzőverseny zsűrijének tagjai kóstólgatták az elkészült ételeket, addig a borsi Galagonya Néptánccsoport előadását nézhették meg az iskolaudvart megtöltő „fesztiválozók”. 18 óra után a zsűri elnöke, Lakatos Péter képviselő kihirdette a főzőverseny nyerteseit. Díjazták a leglátványosabban kidíszített standokat és a rímekbe szedett recepteket. Mindezekkel együtt pedig a legízletesebbnek ítélt káposztás ételt a borsi Galagonya Néptánccsoport Gasztro Galagonya nevet viselő csapata nyerte. A második díjat a borsi református Nőszövetség csapata, az „Atzsopák” vihette haza, míg a harmadik helyen Nagyszántó csapata, a „Virágzó Nagyszántó” végzett. De igazából mindenki nyert, hiszen a II. Borsi Káposztafesztiválon a hangulat kitűnő volt, megtelt az udvar, és a nyüzsgő felnőttek és fiatalok családias hangulatot teremtettek. Az egész napot pedig a tábortűz zárta, amelyet a Rossz Termést jelképező szalmabábu elégetésére gyújtottak.

Máté Krisztina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!