ERDON Helyi hírek

2008.10.26. 16:40

Emlékverseny fizika kísérletekkel

<p>Nagyvárad - Három ország nyolcvanöt diákja vett részt a nagyváradi Ady Endre Liceum -ban szombaton megrendezett Schwartz Lajos fizika- és kémiaversenyen. A résztvevők érdekes kísérleteket és előadásokat is láthattak, hallhattak.</p>

Dr. Bartos Elekes István az Ady Endre Liceum fizikatanára immár tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az egykori kiváló nagyváradi tanárról, Schwartz Lajosról elnevezett emlékversenyt, melyre hazai, illetve moldáviai és magyarországi diákok és egyetemisták érkeztek. A tanár úr elárulta, hogy ezzel a versennyel nemcsak az iskola szeretett tanárának kíván emléket állítani, de az iskolai fizikakísérletek fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet. Az egész napos megmérettetés-sorozat délelőtt tíz órakor a klasszikus tesztversennyel kezdődött, majd koradélután az adatfeldolgozó versennyel folytatódott. Előbbin az II., III. és IV. éves gimnazisták, illetve az I., II és III. ésves egyetemista-hallgatók csak a feladatok eredményét írhatták fel a feladatlapra. Az adatfeldolgozó verseny során Bartos Elekes tanár úr spektroszkóp kísérleteket mutatott be, amelynek köszönhetően a diákok vonalas színképeket tekinthettek meg. A versenyzők meg kellett találják a kísérletek között fennálló összefüggéseket. Ahogy a feladatmeghatározás során a tanár úr fogalmazott, nem a megoldás helyességét  - feltételezvén, hogy mindenkinek sikerül megtaláni a helyes következtetést - hanem a megoldás szépségét értékeli. Az adatfeldolgozó verseny után, fél ötkor három fizikus tartott előadást a diákoknak különböző témakörökben, mondandójukat érdekes kísérletekkel támasztva alá. A leglátványosabb eleme az előadásoknak a ködkamra volt, melyet dr. Demény András a Debreceni Egyetem Kísérleti fizika tanszékének nyugalmazott tanára mutatott be az ifjúságnak. Az atomfizika eme legelső kísérleti eszközén a részecskék pályáit lehet szabad szemmel látni, tudták meg a jelenlevők. Este kezdődött a fizika és kémia műveltségi vetélkedő, majd a díjkiosztóval zárult a Schwartz emlékverseny. Minden évfolyam legjobb dolgozatát a Svájcban élő dr. Máté Károly 100 lejjel jutalmazta.

Pap István

A XVIII. Schwartz Emlékverseny eredményei

Rövidítések: CN: Colegiul Naţional = Főgimnázium

Csak X osztálytól fogadunk versenyzőket.

Feladatmegoldó verseny

X. osztály:  

I díj.  PÎROI Andrei,  CN „C. Negruzzi”, Iaşi

I díj. Szabó Roland Teodor, CN „Octavian GOGA”, Margitta

XI. osztály:

I díj. CRĂCIUN Iasmina,  CN „Bănăţean”, Temesvár 

XII. osztály:

I díj. PLEŞCA Dănuţ,   CN. „Emil RACOVIŢĂ”, Iaşi

Egyetemisták:

I díj. DADAY Csaba, BABEŞ-BOLYAI Egyetem, Kolozsvár (volt ADY-s diák)

dr. MÁTÉ Károly díj:

PÎROI Andrei,  CN „C. Negruzzi”, Iaşi

CRĂCIUN Iasmina,  CN „Bănăţean”, Temesvár

PLEŞCA Dănuţ,   CN. „Emil RACOVIŢĂ”, Iaşi         

DADAY Csaba, BABEŞ-BOLYAI Egyetem, Kolozsvár (volt ADY-s diák)

Adatfeldolgozási verseny (Trioda-díj)

DADAY Csaba, BABEŞ-BOLYAI Egyetem, Kolozsvár (volt ADY-s diák)

Fizikai műveltségi verseny:

I díj: CN „Gheoghe ŞINCAI”, Nagybánya csapata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!