ERDON Helyi hírek

2008.10.08. 10:19

Egy éve nyitotta meg kapuit

<p>A szatmárnémeti Szent Benedek Autistákért Egyesület égisze alatt működő központban egy éve foglalkoznak autista gyermekek nevelésével és tanításával óvodai és iskolai csoportokban.</p>

Amint az egyesület elnökétől, Drágus Norberttől megtudtuk, október 7–én nyitotta meg kapuit az Ana Ipatescu 24. szám alatt található intézmény. Az eltelt egy év alatt megkétszereződött a központban tanuló gyermekek száma. Jelenleg harmincegy gyermeket oktatnak, összesen hat óvodai és iskolai csoportban. A központ létrejöttét több intézmény összefogásának köszönheti: az épület, amelyben a tevékenységek zajlanak, és a szükséges berendezések egy része a Hans Lindner Alapítványnak köszönhető; a Szatmárnémeti Kisegítő Iskola biztosítja azt, hogy a gyermekek tanítását és fejlesztését szakképzett pedagógusok végezzék; a szatmárnémeti Caritas Segélyszervezet égisze alatt működő Szent József Rehabilitációs Központ lehetőséget teremt a pedagógusok speciális képzésére, a központ rezsiköltségeinek fedezését pedig a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal vállalta fel tíz évre.
Túljelentkezés
A pedagógusi gárda tagjai harmincegy gyermekkel foglalkoznak napi rendszerességgel, magyar tannyelvű és román tannyelvű csoportokban. Szatmárnémetin kívül Nagykárolyból, Mezőfényről, Mikolából, Szamoskóródról, Vámfaluból, Avasfelsőfaluból, Turcról, Avasújvárosból és Kányaházáról érkezett diákok tanulnak ebben az évben a központban, ugyanúgy, mint egy Szilágyságból származó, Szatmárnémetiben élő nagymamájához költözött kisgyermek is. A központ célja az autista gyermekek és fiatalok oktatása, fejlesztése, családjaik életének megkönnyítése. Az autista személyek esetében is fontos a csoportba és ezen túl a társadalomba való minél jobb beilleszkedés, alkalmazkodás, a kommunikációkészség fejlődése, az önállóság kialakulása. Dragus elnök szerint Romániában háromszáz kilométeres körzetben nincs ehhez fogható, autistákkal foglalkozó intézmény. S az, hogy hiánypótló intézményről van szó, abból is kitűnik, hogy túljelentkezés van a helyekre, jelenleg 20 kérelem vár jóváhagyásra, ám helyszűke miatt nem tudnak pozitív választ adni.
Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!