ERDON Helyi hírek

2008.10.27. 11:59

„Küzdeni fogunk az Ady Múzeumért!”

<p>Nagyvárad - Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács alelnöke sajtótájékoztatót hívott össze az Ady Endre Emlékmúzeum ügyében. Közölte: küzdeni fognak minden lehetséges módon, hogy megtarthassák.</p>

A napokban megírtuk, hogy a nagyváradi Ortodox Püspökség sajtóközleményben közölte: visszakapták az Ady Endre Emlékmúzeumot a környező parkkal együtt. Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács sajtótájékoztatóján közölte: az egyik hetilapban személyesen őt támadják az Ady Múzeum miatt. Egyenlőséget vonnak a Körösvidéki Múzeummal, amelynek épületét visszaadták a Római Katolikus Püspökségnek, miközben az Ady Emlékmúzeumból nem akarnak kiköltözni. Nem lehet egyenlőséget vonni a kettő között – mondotta Kiss Sándor – a Körösvidéki Múzeumot nem a Megyei Tanács adta vissza, de találtak megoldást amikor a püspökség visszakérte azt.

Ugyanígy jártak el a Görög Katolikus Püspöki székház esetében is. De egyébként is az emlékmúzeumok, így a Iosif Vulcan és az Ady Endre is személyekhez kötődnek, emiatt nem lehett máshová költöztetni őket. Annak ellenére, hogy annak idején megegyezés született az orodox egyházzal, most a választásra nemzetiségi feszültséget akarnak gerjeszteni, ezért került napirendre az ügy, vélekedett Kiss Sándor. Továbbra is megegyezésre törekednek az ortodox egyházzal, meg szeretnék vásárolni az épületet, hogy ott maradhasson a múzeum.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!