ERDON Helyi hírek

2008.10.10. 17:10

Biztonságos munkahelyekért

<p>Szatmár megye ad otthont annak a szemináriumsorozatnak, amelyre az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Hét keretén belül kerül sor, hazai és magyarországi szakemberek részvételével.</p>

Jövő héten, október 13. és 15. között Szatmár megye ad otthont Romániában az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Hét alkalmából szervezett szemináriumsorozatnak, amelyen a területi munkaügyi felügyelőség szakemberei mellett számos romániai megye szakemberei és az országos munkaügyi főfelügyelőség képviselői mellett a kolozsvári műszaki egyetem néhány professzora, üzemorvosok, valamint Magyarország szomszédos régiójából érkezett szakemberek vesznek részt. A program szerves része annak az európai kampánynak, amely azt hivatott feltérképezni, hogy az egyes munkahelyeken milyen baleseti és egészségkárosító rizikófaktorok vannak, és miként lehetne ezek ellen tenni.

Egészséges munkahely

Egészségi állapotunkat napról napra számos tényező befolyásolja. Ilyenek a környezeti és társadalmi körülmények. A munkahelyi környezetnek ugyancsak jelentős hatása van egészségünkre. Bizonyított tény, hogy az egészséges munkahelyi környezet kialakítását célzó módszerek (munkahelyi testmozgás, dohányzás tilalma, egészséges étrend stb.) meghatározó mértékben járulnak hozzá egészségi állapotunk javításához, a termelékenység és hatékonyság fokozásához. Az egészséges életmód kialakítását célzó munkahelyi intézkedések még gyermekcipőben járnak az uniós tagországokban, amelyek általában véve kevés figyelmet szentelnek az életstílus javításának. Nincs ezzel másként Románia sem, azonban az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (OSHA) létrehozása fontos állomást jelent az egészséges munkahelyi környezet kialakítását célzó hazai erőfeszítések sorában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!