ERDON Helyi hírek

2008.10.14. 07:59

Az állami iskolába elvesznének

<p>Marosvásárhely – Négy diplomás tanítónő, két óvónő, egy takarítónő, egy adminisztrátor végzi lelkesen napi munkáját a Szivárvány Alapítványnál létesített iskolában.</p>

Az iskola egyike azoknak melyek működését a szegregálás címén akarja beszüntetni a tanügy minisztérium és a roma gyerekeket az állami iskolákba beiskolázni. „Szép volna, ha sikerülne két-három gyereket bevinni egy osztályba. Ezek nem buták csak nincs családi hátterük”- mondta az erdon.ro-nak Székely Zsuzsa nyugalmazott tanító néni, de ha a minisztérium ezt megteszi akkor a gyerekek elvesznek, tette hozzá. A két, délelőtti és délutáni, csoportba osztott 86, I-IV osztályos roma gyerek az iskolában, a tanítónénikkel közösen dolgozva készíti el házi feladatát is. Három kemény év munkája után jutottak oda, hogy 16 gyerekből 6-7 önállóan készíti el házi feladatát, „de az állami iskolába elvesznének” hangsúlyozza ki újra Zsuzsa tanító néni.

A kompakt roma közösség mellett létesített alapítványi iskola kapujánál már augusztus vége- szeptember elején kopogtatnak gyerekeikkel a szülők. Az Alapítvány szabályzata szerint egy családból csak két roma gyereket vehetnek fel, de volt amikor megszegték a szabályzatot csak azért, hogy ne válasszák el a testvéreket egymástól, ismerteti Mezei Xénia tanító néni aki nővérével együtt már két éve foglalkozik a roma gyerekek oktatásával.

A hollandiai és a polgármesteri hivatal segélyeiből fenntartott iskolába tanuló roma gyerekek román, magyar és roma nyelven tanulnak és a „tej és kifli” programba is részesülnek. Az iskola legnagyobb gondja viszont a tanfelszerelés, amit otthonról meg ismerősöktől kapott adományokból biztosítják. Az itt, negyedik osztályt végző gyerekek, ötödik osztálytól abba az iskolába járnak ahová befogadják őket. A tanügy minisztérium be akarja szüntetni a kompakt roma közösségek mellett, roma gyerekek számára létesített iskolákat, mivel a roma gyerekek elkülönítése sérti az emberi jogokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!