ERDON Helyi hírek

2008.10.06. 16:09

Az Aradon kivégzett 13 vértanúra emlékeztek Hegyközcstárban

<p>Bihar megye - A zord őszi esős időjárás sem tántorította vissza mindazokat akik vasárnap október 5-én részt vettek a hegyközcsatári református templomban tartott megemlékező Istentiszteleten.</p>

Az 1949 október 6-án Aradon kivégzett 13 vértanú emlékére alapozta igehírdetését Miklós Csaba lelkipásztor aki a Prédikátor Könyve 4 :1 részét idézte:

1. Viszont látám én mind a nyomorgatásokat, a melyek a nap alatt történnek, és ímé, nyilván van azoknak, a kik nyomorgattatnak, könnyhullatások, és vígasztalójok nincs nékik; és az őket nyomorgatóknak kezekből erőszaktételt szenvednek, és vígasztalójuk nincs nékik.”

Ez a nap fekete betűvel van bejegyezve a magyar történelem lapjain, hiszen igaz célért küzdőket végeztek ki ezen a napon, még életüket is feláldozták a nemes cél érdekében , segítette őket erős hitük , mert hittek a Megváltó erejében, amilyen hősiesen harcoltak , olyan hősiesen álltak szembe kivégzőikkel, mert velük volt Jézus Krisztusban vetett lelki erejük.

Amikor kivégzőik előtt álltak nem a kivégzőkre tekintettek , nem a puskákra , fegyverekre, nem az ellenség állnok bosszújára, nem síránkoztak sorsuk felett, mert lélekben a golgotai keresztre, Krisztus keresztjére néztek, a honnan erő súgárzott a halállal való szembenézéshez. Maguk előtt látták a múltat, maguk előtt látták a szolgaságban nyögő népünk sóhajtozásait a kivégzőosztagot a fegyvert , a szomorú eseményt , de maguk előtt volt a jövendő is látták , hogy a jövőben be fog érni az ő közdelmüknek drága gyümölcse, be fog érni az az idő amit úgy hívnak , hogy szabadság! „- mondta az igehírdető.

Az igehírdetés után Sztankovics Gyula a hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal kúltúrreferense beszélt az aradon kivégzett 13 vértanú hőstetteiről,

... haláluk napja nemzeti gyásznap, kötelességünk a vértanú tábornokokra való kegyeletes emlékezés kiknek neve mindörökre aranybetűvel lett beírva a magyar történelmünk legfényesebb lapjaira , és amelyre minden nemzedéknek ismernie kell amíg magyar él ezen a földön...” – hangsúlyozta a kúltúr referens.

A helyi KRISZ tagok , Spurigán Zoltán kántor irányításával a megemlékezéshez illő és méltó zenés összeállítással rótták le kegyeletüket a vértanúk előtt.

A megemlékező igehírdetés és beszéd után sor kerűlt a református templom kertjében elhelyezett, az 1848 - 1849 – es hősök emlékére állított kopjafánál való koszorúzás. A kegyelet koszorúit helyezték el a Hegyközcsatár-i Református Egyházközség, a Hegykozcsatár községi RMDSZ , a helyi Magyar Polgári Párt, valamint a községi VIDIFISZ megbízottai, a résztvevők néma csendben rótták le kegyeletüket a kopjafánál , majd elénekelték nemzeti imánkat a Himnuszt.

Tóth Zsigmond

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!