ERDON Helyi hírek

2008.10.25. 09:43

Az 56-os hősökről nevezzenek el utcát

<p>Marosvásárhely - A városi tanácsosok indítványozzák, hogy az 56-os elitéltekről nevezzenek el két marosvásárhelyi utcát, kérte Frunda György péntek este.</p>

AZ RMDSZ marosvásárhelyi szervezete által, a Kultúrpalotában szervezet 56-os megemlékező ünnepségen felszólaló Frunda György szenátor - ügyvéd, rámutatott, a román állam máig sem kért bocsánatot az 56-os elitéltektől, és nem indított be rehabilitációs folyamatot. Ugyanakkor felkérte a városi tanácsosokat indítványozzák két marosvásárhelyi utca elnevezését Kun Zsigmond gróf és Faliboga Ion elitéltekről, akiket életfogytiglanra, illetve halálra ítéltek az 56-os események után.

A halálra ítélt Faliboga Ion marosvásárhelyi tanítót, 1964-ben végezték ki Szamosújváron. Gróf Kun Zsigmondot életfogytiglani kényszermunkára és személyi vagyona elkobzására ítélték. Temesváron, Aradon, Jilaván, Galacon és Szamosújváron raboskodott, 1964-ben szabadult a börtönből és 2005-ben bekövetkezett haláláig segédmunkásként, tisztviselőként majd 1990 után a részben visszakapott mezőkölpényi birtokának a rendbetételével foglalkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!