ERDON Helyi hírek

2008.10.06. 18:07

A vértanúkra emlékeztek

<p>Szatmár megye - Hétfőn a Zárdatemplom falán elhelyezett Gonzeczky–emléktáblánál szervezett megemlékezést a Szent István Kör az aradi vértanúk emlékére.</p>

A nagy számban megjelentek előtt Kereskényi Gáboralpolgármester, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke példaként említette az aradi vértanúkat és azokat a hősöket, akik később áldozták életüket a szabadságért. Az őseink áldozataként kivívott szabadság kulcsa már a kezünkben van, csak meg kell tanulni forgatni ezt a kulcsot.

Ima, beszéd és koszorúzás

A megemlékezésen Nt. Sipos Miklós, a Szatmári Református Egyházmegyeesperese és Hársfalvi Ottórómai katolikus helynök mondott imát mindazokért, akik a forradalom és szabadságharc bukása után életüket áldozva álltak ki elveik mellett.

Kónya Lászlótörténelemtanár, főtanfelügyelő–helyettes beszédében felidézte a magyar történelem azon nagy eseményeit, amelyek olyan forradalmakkal és szabadságharcokkal kezdődtek, melyek kezdeményezői egy új világ megteremtéséért szálltak harcba, hogy kivívják népük szabadságát. Ezekben a harcokban legtöbbször a kisebbségben élő népek, nemzetiségek fogtak fegyvert és emeltek zászlót azért, hogy győzelmük elérése után maguk irányíthassák majd sorsukat. Ez a feladat vár a mai magyarságra is, ha azt akarja, hogy döntő szerepet kapjon az eljövendő parlamentben. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!