ERDON Helyi hírek

2008.10.15. 13:12

A fehér bot napját ünnepelték

<p>Nagyvárad - Október 15-én a látássérültek nemzetközi napját ünnepelik világszerte. Ez alkalomból sajtótájékoztatót tartottak a Romániai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete Bihar és Szilágy megyei kirendeltségénél.</p>

1965 óta Lyndon Johnson volt amerikai elnök javaslatára minden év október 15-én a látássérültek nemzetközi napját ünneplik világszerte. A Romániai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete Bihar és Szilágy megyei kirendeltségének nagyváradi klubhelyiségében ez alkalomból sajtótájékoztatót tartottak, melyen Ioan Boiţ területi elnök ismertette az október 12-17. között szervezett Fehér bot hete  elnevezésű rendezvénysorozat eddig lezajlott, illetve a napokban sorra kerülő programjait. Elsősorban az október 16-án délután 14 órától a félixfürdői Padiş szállodában, a megyei önkormányzat támogatásával megrendezendő könnyű- és népzenei fesztiválra  hívta fel a figyelmet. A pénzdíjazású megmérettetésen az ország különböző régióiból érkező tizenöt vak énekes  fog fellépni, a zsűri elnöke Carmen Vasile, a Nagyváradi Egyetem Zenei Tanszékének az előadótanára lesz. A versenyre mindenkit szeretettel várnak, a sztárvendégek a kolozsvári Ionel Man és a ploieşti-i George Nicolescu pop-rock zenészek lesznek.

Közhasznú társaság

Radu Sergiu Ruba író, országos elnök örömmel újságolta, hogy egy kormányhatározattal az általa vezetett egyesületet közhasznú társasággá nyilvánították. Ezáltal új dimenziók nyílnak meg előttük, például egyenrangú partnerként tárgyalhatnak a különböző hivatalos szervekkel, s talán pénzügyi szempontból is jobb helyzetbe kerülnek. Mindezt Biró Rozália alpolgármester is megerősítette, arra utalva, hogy megfelelő együttműködés esetén a helyi önkormányzat is beszállhat az egyesület tevékenységeinek a társfinanszirozásába.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!