ERDON Helyi hírek

2008.09.28. 11:45

Váradon tanácskoztak a Kárpát-medencei magyar ifjúság képviselői

<p>Nagyvárad - Szeptember 26-28. között Váradon tartotta III. találkozóját a Magyar Állandó Ifjúsági Értekezlet (MÁIÉRT). A tagszervezetek képviselői aktuálpolitikai előadásokat hallgattak meg és közös projektekről tárgyaltak.</p>

A Magyar Állandó Ifjúsági Értekezlet (MÁIÉRT) a határon túli magyar közösségek és Magyarország eredményesebb kooperációját elősegítő fórum, melynek célja a hatékonyabb érdekösszehangolás és -érvényesítés. A fórumot életre hívó nyilatkozatot a FIDESZ Ifjúsági Tagozatának képviselői, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a felvidéki Magyar Ifjúsági Közösség, a Magyar Koalíció Pártja- Via Nova Ifjúsági Csoport, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai írták alá Budapesten, 2007. júliusában. A hétvégén lezajlott találkozónak a fő célja az volt, hogy a kapcsolatfelvétel és annak formalizálása után az ifjúsági szervezetek áttérjenek a konkrétumokra, vagyis a cselekvésre. "Itt az ideje, hogy együtt, közös projektekben gondolkodjunk, ezért a program legfontosabb pontját ezeknek a megbeszélése jelenti", fogalmazott Lőrincz Csilla, a MIÉRT külügyi alelnöke. Ennek megfelelően a tagszervezetek képviselői aktuálpolitikai előadásokat tartottak és hallgattak meg az érdekképviselet helyzetéről Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában, majd zártkörű műhelymunka keretében a jövő évi európai parlamenti választásokról és a közös tervekről tárgyaltak.

A tájékoztatás fontossága

A Góbé Csárdában lezajlott megbeszélést Décsi István, a MÁIÉRT elnöke nyitotta meg, arra irányítva a jelenlevők figyelmét, hogy terítéken van egy, a Kárpát-medencei anyanyelvi oktatásért felelős programnak a kidolgozása, melyet az általa vezetett entítás fog koordonálni. Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke többek közt kiemelte: a kölcsönös megismerésen túl lényeges, hogy a különböző országokban élő magyar fiatalok tájékoztassák egymást annak érdekében, hogy tanuljanak a hibákból és hasznosítsák a pozítiv tapasztalatokat. Szabó Ödön Bihar megyei tanácsos arra hívta fel az egyebegyűltek figyelmét: mennyire fontos felhasználni a különböző anyagi forrásokat a saját közösségünk javára.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!