ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 14:29

Október 6-ai ünnepségsorozat Aradon

<p>Arad - Szombati kezdettel előzetes kultúrális és vallási rendezvénysorozattal emlékezik az aradi magyar közösség október 6-ára, a 13 aradi vértanú kivégzésének 159. évfordulójára. Október hatodikán majd a Szabadság szobornál zárul a z ünnepségsorozat. Az Aradi magyar napok néven megrendeztt ünnepségsorozat idején törénelmi tárgyú konferenciára, művészi előadásokra, versenyekre, templomi rendezvényekre, valamint a Republik együttes koncertjére kerül sor.</p>

A magyarországi együttes október harmadikán lép fel a váraljai sportpályán. A legfontosabb rendezvényre a Román-Magyar Megbékélés Parkjában kerül sor október hatodikán 16 órakkor, ahol az 1848-49-es forradalom 13 kivégzett tárbonokára emlékeznek, kiknek emlékére emelték annak idején a kivégzőhelyen, az Aradi Vár árkában a Szabdság szobrot, melyet lebontása után hoszú évek múlva 2004-ben újra felállítottak a Román-Magyar Megbékélés Parkjában. Az ünnepség során felolvassák Románia és Magyarország Kormányának az üzenetét. Meghívták Magyarország védelmi miniszterét, Szekeres Imrét, a román védelmi minisztert Teodor Melescanut és a Román Kormány más tagjait, valamint Markó Bélát az RMDSZ elnökét is az ünnepségre. Szekeres Károly arad megyei RMDSZ-es képviselő azt szretné, ha méltósággal, politika diszkurzustól mentesen ünnepelnék meg az Október 6-át. Tavaly mintegy ezer személy vett részt a 13 aradi vértanú emlékére rendezett ünnepségen Aradon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!