ERDON Helyi hírek

2008.09.29. 13:13

Fejlesztési stratégiákat dolgoztak ki

<p>Tavaly szeptemberben kezdődött el és hétfőn, előadásokkal ért véget a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégióra vonatkozó, klaszterek kialakítására és fejlesztésére irányuló, PHARE által támogatott program.</p>

A programot a Nagyváradi Metropolisz Övezet a Debrecen Eurorégió Házzal közösen szervezte, s a tegnapi záró előadássorozaton képviselőiken kívül felszólalt a magyarországi Pólus program szakértője is.

Kezdetben Ciprian Barna, a Nagyváradi Metropolisz Övezet egyesületének szakértője szólalt fel. Elmondta: az övezeten belül minden helységnek meglesz a saját szerepe, a többközpontú fejlesztés ugyanis hozzásegítené a területet ahhoz, hogy gazdaságilag versenyképes legyen. Ezt a célt szolgálják a gazdasági klaszterek is - ezek olyan, egymáshoz földrajzilag közeli intézmények és egymáshoz kapcsolódó cégek csoportosulásai, melyek közös területen tevékenykednek.

Klaszterek kellenek

Mint kiderült, helyi szinten hiányoznak a gazdasági versenyképességet elősegítő politikai/gazdasági módszerek, nincs gazdasági infrastruktúra, hiányos az együttműködés a cégek között.

A program, melyet a PHARE CBC több mint 170 ezer euróval támogatott, főleg a gazdasági klaszterek kialakítására, s fejlődésüket biztosító rendszer kidolgozására irányult, mondta a szakértő. Különféle képzési programok zajlottak, melyeken munkaadók és munkavállalók vettek részt, továbbá vállalkozói képviseletek, szakszervezetek, kereskedelmi kamarák és önkormányzatok képviselői Bihar és Hajdú-Bihar megyéből. Gazdasági tanulmány is készült a klaszterek megalakításának menetéről, fejlesztési stratégiákról.

Magyarországi tapasztalat

Később Hradeczky Zoltán, a Magyarországon zajló Pólus-program képviselője számolt be arról, hogy mik a határon túli tapasztalatok a klaszterek működésének terén. Mint elhangzott, az akkreditált klaszterek sokkal nagyobb támogatásban részesülhetnek, mint az indulók, illetve fejlődésben lévők. Az észak-alföldi régióban leginkább induló klaszterek működnek, augusztus végéig ugyanis erről a területről húsz pályázat érkezett induló klaszterek részéről, négyet pedig fejlődő klaszterek képviselői nyújtottak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!