ERDON Helyi hírek

2008.09.30. 12:56

Biztonságosabbá tennék a közlekedést

<p>Nagyvárad - Kedd délután sajtótájékoztatót tartottak a Bihar megyei RMDSZ-nél. Delorean Gyula és Sárközi Zoltán helyi önkormányzati képviselők az RMDSZ néhány kezdeményezéséről számoltak be.</p>

Sárközi Zoltán váradi önkormányzati képviselő a helyi RMDSZ frakció egyik tervéről számolt be a sajtó képviselőinek. Elmondta: mivel az elmúlt évek közlekedési statisztikáit böngészve arra a következtetésre jutottak, hogy a balesetmegelőzési kampányok nem elég hatékonyak, azzal a javaslattal éltek, hogy stabil sebességmérő állomásokat helyezzenek el a város forgalmasabb útvonalain (pl. Kolozsvári út, D. Cantemir utca, Gh. Magheru sugárút, Püspöki út, Dacia sugárút, körgyűrű). Véleményük szerint ezáltal jelentős mértékben csökkenthető a halálos közúti balesetek száma, hiszen a gépjárművezetők jobban meggondolják majd, hogy mekkora sebességgel hajtsanak, ha tudják, hogy figyelnek rájuk, és a kihágások esetén nem ússzák meg a büntetést. A Helyi Tanács költségvetési bizottságának legutóbbi ülésén Sárközi Zoltán regisztráltatta az RMDSZ ezen kérését, melyet a koalíciós partnerek is támogattak. A továbbiakban a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályán a sor, hogy elkészítse a megvalósíthatósági tanulmányt, mely pozítiv hozzáállás esetén akár néhány hónapon belül konkrét formát ölthet, majd az önkormányzati testületnek is meg kell szavaznia a határozattervezetet. A radarok elhelyezésével kapcsolatban az  RMDSZ-sek a lakosság hozzászólásaira is számítanak, hiszen mindenki saját maga tudja a legjobban, hogy a környékén gyorsan hajtanak-e a sofőrök, vagy sem.

Turisztikai bicikliutak

Delorean Gyula helyi tanácsos közölte: a román és magyar vízügyi igazgatóságok egyezményt írtak alá arról, hogy a nagyobb folyók töltései mentén turisztikai kerékpárutakat kell kialakítani. A Sebes-Körös révén Nagyváradot is érinti a megállapodás, 26,5  kilométernyi kiépített bicikliútról lenne szó. Az RMDSZ ezzel kapcsolatos projektje jelenleg a városháza műszaki osztályán található, mely igazgatóság összeállítja azt a tenderfüzetet, mely a hatástanulmány elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás elindításához szükséges. Komoly igéretek vannak arra, hogy ez valamikor október folyamán el is készül, ami azt jelenti, hogy utána elkezdődhet a hatástanulmány licitációja. A sajtótájékoztatón Delorean Gyula azt is bejelentette: az RMDSZ frakció beadvánnyal fordult a polgármesterhez, melyben azt kérik, hogy azokat a közrendőröket, akiket járőrként fognak alkalmazni a közösségi rendőrségnél, irassák be egy négy hónapos intenzív magyar nyelvtanfolyamra.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!