ERDON Helyi hírek

2008.09.25. 13:14

A napokban osztják ki az állami egyetem kollégiumi helyeit

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Állami Egyetem 1212 kollégiumi helyet tud biztosítani az egyetemisták számára. A helyek kiosztásakor alapvetően szociális kritériumokat vesznek alapul.</p>

A Nagyváradi Állami Egyetem kollégiumaiban összesen 1212 hely várja az egyetemistákat, mondja Elena Bonchis, az intézmény prorektora. A tarifák aszerint változnak, hogy az egyetemista térítésmentes vagy költségtérítéses helyen jutott-e be, vagy tanul az egyetemen. A kampuszban lévő kollégiumban havi 80 lejt kell fizessenek a térítésmentes helyen tanuló diákok és havi 140 lejt a költségtérítéses helyen tanuló diákok. A Poienitei utcán lévő bentlakásban tíz lejjel olcsóbb a bérleti díj, azaz 70, illetve 130 lej, mert ott nincsenek olyan jó körülmények, mint a kampuszban, mondja Bonchis. A szobák négyágyasak, a manzárdon felújított és februárban átadott szobák pedig három ágyasak. A helyeket a karok által összeállított igénylés, és az egyetem által megszabott kritériumok szerint osztják ki. A kritériumok zöme alapvetően szociális jellegű. Azok élveznek előnyt, akik árvaházakból jönnek, súlyos betegek vagy nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek. A tanárok gyermekei is előnyt élveznek, hiszen a törvény előírja, hogy őket kedvezményben kell részesíteni a kollégiumi helyek odaítélésekor. Ezen kritériumok kielégítése után, ha még marad hely, jön számításba a tanulmányi eredmény. Ha egy karon túlnyomó a szociális esetek száma, akkor az illető karok alkalmazhatják az arányosság elvét, azaz a számukra biztosított helyek bizonyos hányadárt az árváknak, másik részét a betegeknek stb. oszthatják szét.

Ami közös

A kampuszban lévő bentlakásban a mellékhelységek, a mosdók a folyosón vannak, és ugyancsak egy külön helységben vannak gáztűzhelyek, hűtőszekrény és mosógép. Ezek igénybevételéhez az egyetemistáknak nem kell külön fizetni, tudjuk meg Elena Bonchistól. A helyosztás ezekben a napokban történik, minden kar kollégiumi elbíráló bizottsága állapítja meg azt, hogy kik jogosultak kollégiumi helyre. A bentlakó hallgatókat nem kötelezik arra, hogy a menzán egyenek, valószinűleg már csak azért sem, mert a kantint egy magáncég kezelésébe adta az egyetem. Az árakat a működtető cég állapítja meg, mondja Bonchis, az egyetem ebbe nem szólhat bele, esetleg csak figyelmeztetheti őket, hogy magasak az árak. A menzán az illetékesek elmondták, hogy évek óta bérlik a helyet. A tavaly 9,5 lej volt az ebéd ára, de az idén még nem állapították meg az egyetemista menü árát. A menza egyébként úgy működik mint egy normális étterem, bárki étkezhet ott.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!