ERDON Helyi hírek

2008.05.20. 15:05

Több helyszínt látogatott meg a miniszter

<p>Nagyvárad - Eugen Nicolaescu egészségügyminiszter kedden meglátogatta a nagyváradi PET-CT központot, majd az újonan rendbehozott félixfürdői Utókezelési Központ, ezt követően pedig a városi kórház következett.</p>

Kedden délelőtt, a miniszter látogatása előtt alkalmunk volt beszélni Tombor Bálinttal, a magyarországi Pet Pozitron diagnosztikai központ igazgatójával. Megkérdeztük, miként viszonyul ahhoz, hogy elhúzódik a szükséges engedélyek megszerzése (mint megírtuk, tegnap kellett volna fogadniuk az első beteget, de ez a bürokratikus ügyek miatt elhúzódott). Elmondta: az engedélyek megszerzése Magyarországon sem egyszerűbb és a költségek sem alacsonyabbak odaát. „Szigorú feltételeket szabnak, mi meg igyekszünk megfelelni a követelményeknek” - mondta. Véleménye szerint most már pár nap kérdése, és ténylegesen fogadni tudják a betegeket.

Lehetőség

Lát esélyt arra is, hogy a biztosítási pénztár fedezze a vizsgálatok költségeit - mint mondta, információi szerint a pénzt az onkológiai programon belül különítik majd el ( a kezelés különben 1100 euróba kerül). Magyarországon évente 9000 ilyen vizsgálat árát fizeti az ottani egészségbiztosító, de körülbelül négyszer ennyi vizsgálatot végeznek évente. Eugen Nicolaescu egészségügyminiszter a későbbiekben ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: igyekeznek megtalálni annak módját, hogy az egészségbiztosítási pénztár megtérítse a vizsgálatok árát.

Látogatása során a miniszter elbeszélgetett Oreste Straciuc doktorral, a központ orvosi vezetőjével, akinek elmondta többek között: szeretné, ha több ilyen központ működne országszerte, s ha a radiológusokat ezentúl a PET-CT diagnosztikában s kiképeznék.

Felújítás

A diagnosztikai központban több helyi egészségügyi intézmény vezetője is képviseltette magát, s jelen volt Biró Rozália alpolgármester, Lakatos Péter parlamenti képviselő, Kiss Sándor, a Megyei Tanács elnöke, s Szabó Ödön megyei tanácsos is.

A miniszter ezek után a félixfürdői, szinte teljesen felújított Utókezelési Központot látogatta meg, ahol ifj. Ritli László kórházmenedzser kalauzolta végig a különböző osztályokon. Elbeszélgetett egy beteggel, aki elmondta, hogy nagyon elégedett a kórház szolgáltatásaival. Amint a sajtótájékozttón megjegyezte: jó, hogy sikerült felújítani a belső utókezelési medencét, s az elkövekezendőkben a külsőt is fel kellene újítani.

Később a  Gavril Curteanu városi kórházba látogatott, ahol háziorvosokkal és diabetológusokkal tárgyalt. Elmondta: szeretné, ha a kardiológiai osztályon az elkövetekezendőkben két rendszerben végeznének műtéteket: a biztosítási pénztár támogatásával, illetve úgy, hogy a beteg fizeti a költségeket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!