ERDON Helyi hírek

2008.05.16. 10:05

Gond lesz az orvosutánpótlással

<p>Nagyvárad - Egészségügyi fórumot szervezett csütörtökön a Magyar Polgári Párt nagyváradi szervezete a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnél. Az este hét órakor kezdődött fórumon tizenegy érdeklődő vett részt.</p>

A kötetlen megbeszélésen ifjabb Balogh Árpád orvos válaszolt a jelenlévők kérdéseire, előtte a romániai egészségügyről adott helyzetképet. Elmondta, hogy a Bihar megyeieknek csak az 55 százaléka vett részt eddig a kötelező egészségfelmérő programban, majd felhívta a figyelmet arra, hogy akik valamilyen okból nem tettek eleget e kötelezettségüknek, azok július és december között még elmehetnek háziorvosukhoz. A nagyváradiak egészségét futóversenyek, bicikliversenyek szervezésével lehetne javítani, vetette fel az ötletet a doktor, Zatykó Gyula a Magyar Polgári Párt nagyváradi elnöke pedig felvetette, hogy minden kórházban legyen tomács.

Nagy biznisz

A gyógyszerhelyzetre vonatkozó kérdésre válaszolva Balogh Árpád elmondta, hogy a gyógyszerüzlet az egyik legkifizetődőbb üzletág. Ezért is van az, hogy a Romániába behozott gyógyszerek után fizetendő áfa eléri a 80-90 százalékot. Balogh Árpád azt állította, hogy Románián kívül sehol a világon nincs ún. gyógyszerkeret, ráadásul ez a keret is rendszertelenül van elosztva a gyógyszertárak között. Ifj. Balogh Árpád tudatta, hogy Közép-Kelet Európában a román a legbetegebb társadalom, ehhez képest a helyi és a központi vezetésnek nincs markáns elképzelése az egészségügyi helyzet javításáról. Ehhez kapcsolódva Balogh úgy fogalmazott: "Nem látom az RMDSZ hozzáállását az egészségügyhöz. Nem olyan emberekre van szükségünk a minisztériumban mint Székely Ervin" A háziorvosként tevékenykedő Balogh Árpád nehezményezte, hogy ma már a családorvosok informatikusok, beszerzők lettek, már alig marad idejük a gyógyításra.

Hiány lesz!

A továbbiakban a szakértő kifejtette, hogy nincs keretszerződés az alapszolgáltatásokról, amelyből kiderülne, hogy az egészségbiztosítási hozzájárulásért milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Végezetül Balogh doktor figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező tíz évben nagy hiány lesz szakképzett orvosokból és szakápolókból, egyrészt azért mert a legjobbak elmennek az országból, ráadásul a képzés minősége is csökken, vagy pedig a sztressz és az egészségügyben tapasztalható összevisszaság miatt eleve nem fogják ezt a pályát választani.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!