ERDON Helyi hírek

2008.05.29. 13:11

Európai fiatalok a várért

<p>Nagyvárad - A Life Tineret Alaptvány a Fedezd fel a Várat projekt keretében május 26-28. időszakban több tevékenységet szervezett Nagyváradon európai országokból érkezett önkéntes fiatalok részvételével. A programba bekapcsolódtak az Ady Endre Liceum diákjai is.</p>

A fiatalok minden nagyváradi liceumban az Európai Önkéntes Szolgálatra vonatkozó tudnivalókat tartalmazó szórólapokat osztottak szét. A második rendezvény az ún. Fiatalok villamosa rendezvény volt. Egy villamoson szintén szórólapokat osztogattak, beszélgettek a fiatalokkal arról hogy milyen tevékenységeket lehet kifejteni a Szolgálaton belül. A rendezvénysorozat harmadik eseménye a Nagyváradi Várban zajlott szerdán délután három órai kezdettel. Az ún. vitanapon két csoport vázolta fel elképzeléseit arról, hogyan lehetne a Nagyváradi Várat ismét fontos kulturális központtá alakítani. A két háromfős csoportot az Ady Endre Liceum és a Gojdu Liceum diákjai alkották. Az angol nyelven zajló vitán a csapatok tagjai egyenként felszólalva fejtették ki csapatuk álláspontját a felvetett témáról, majd egymásnak kérdéseket feltéve tesztelték az elhangzott érveket.

Az érvek és az egymás közti vita lezajlása után a hallgatóságban helyet foglaló fiatalok tették fel kérdéseiket, mondták el meglátásaikat. Marius Hardut, a Life Alapítvány ügyvezető elnöke még a szópárbaj elkezdése előtt elmondta, hogy az európai önkéntes fiatalok a fentebb felsorolt tevékenységeken kívül részt vettek a vár arheológiai ásatásaiban a leendő nyári színház alatt, a következő hónapokban pedig a vár belső részében végeznek majd ásatásokat ott, ahol a csatornahálózatot fogják lefektetni. A 18-30 év közötti fiatalok huszonkét európai országból érkeztek erre a háromnapos programra és aszerint választották őket ki, hogy mennyire akarnak részt venni ebben a táborban, továbbá a minimális angol tudás is elengedhetetlen kritérium volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!