ERDON Helyi hírek

2008.04.03. 18:39

Otthoni internetszolgáltatás indul Csíkszentimrén

<p>Hargita megye - Csíkszentimre községben 2oo4 óta létezik széles sávú hálózat a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának Hargita Háló projektje által, amely a csíkszentimrei Teleháznak, az iskolának, a szentimrei Közbirtokosságnak, az Alcsíki Főesperességnek és a Polgármesteri Hivatalnak is biztosított szélessávú Internetet.</p>

Ennek segítségével jutott információkhoz a település, az ifjúsági szervezet tudott pályázatokat írni, a polgármesteri hivatal pedig gyors ügyintézés lehetőségét kapta meg és az emberek megbarátkoztak ezzel a kommunikációs lehetőséggel a faluban. 2oo6-ban pályázta meg a Polgármesteri Hivatal az Informatikai Minisztériumtól a „Tudásalapú gazdaság” című projektet és sikerült ez által optikai vonalat vezetni Csíkszentimrének. A minisztérium közbeszerzési pályázatát a Romtelecom nyerte meg és 2oo7-ben vezették be a településre az optikai vonalat.

 

Ma már az otthoni Internet szolgáltatás beindítása a prioritás. Ezért egy falugyűlés keretében került sor április 3-án a csíkszentimrei Teleházban a lakosság tájékoztatására, amelyet megnyitott Kozma István – a hivatal menedzsere, majd Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács alelnöke a Csíkszentimrén kialakult fejlődésről beszélt. Kiemelte, hogy nem mindegy az, hogy 2oo8-ban vagy 2o28-ben jut egy település ilyen szolgáltatáshoz. Azt is értékelte az alelnök, hogy Csíkszentimre, ha ilyen ütemben fejlődik, akkor Alcsík egyik vezető településévé válhat gazdaságilag, közszolgáltatásilag. Ehhez pedig hozzájárult a nagyon jó kapcsolat a megyei és kormányzati RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett hivatalokkal és intézményekkel, amelyet Csíkszentimre nagyon jól hasznosított az elmúlt négy évben. A kialakult jó kapcsolatok fejlődést hoztak Csíkszentimrének. Az otthoni Internet pedig majd hozzákapcsolódik egy községszintű rendszerhez és így a társadalmi szereplők beszélni tudnak egymással akár otthonról is. Borboly Csaba azt is kiemelte, hogy csak egy hét alatt, a múlt szerdától mostanig, egy olyan lendület jellemzi a települést, amely ismét pénzt hozott a községnek a fejlesztésekre: a napközi otthon építésére, a hivatal épületének javítására és a csatornahálózat építésére.

 

Ezért gratulált a település vezetőinek. Kencse Előd polgármester megköszönte a Tudásalapú Gazdaság projektben nyújtott segítséget, a közösség hozzáállását valamint azt, hogy ilyen sokan érdeklődnek az otthoni Internet-szolgáltatás iránt. Kiemelte hozzászólásában a Hargita Háló nyújtotta lehetőséget, amely által Szentimre közössége megbarátkozott az Internettel.  Majd a Romtelecom cég képviselői mondták el, hogy milyen csomagokat tudnak az előfizetőknek biztosítani és hogyan fog működni a szolgáltatás. A tájékoztató végén a lakosok kéréseket adtak be a telefon bekötésére és az Internet elindítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!