ERDON Helyi hírek

2008.04.06. 14:55

Megalakult az MPP Bihar megyei szervezete

<p>Bihar megye - Szombaton a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában megalakult a Magyar Polgári Párt Bihar megyei szervezete. Elnöknek Lengyel Györgyöt, alelnöknek pedig Kiss Zoltánt választotta meg a küldöttgyűlés.</p>

Az alakuló küldöttgyűlés Zatykó Gyula, a Magyar Polgári Párt (MPP) nagyváradi szervezete elnökének bevezetőjével kezdődött, majd Orbán Mihály, az MPP országos szervezetének vezetőségi tagja tartott politikai beszámolót, melyben kiemelte, hogy az MPP kész a kompromisszumkötésre, de meg kívánja adni az erdélyi magyarságnak a választás szabadságát is. A politikus bejelentette: szinte biztos, hogy Nagyváradon külön listát fog indítani az MPP, de a megyei koalíciós listáról még folynak a tárgyalások az RMDSZ-szel. Arról sem született még döntés, hogy indít-e a párt Nagyváradon polgármesterjelöltet és megyei tanácselnök jelöltet, tette hozzá Orbán., aki a továbbiakban kijelentette, hogy az RMDSZ a belső előválasztások eredményei után keletkező problémáival (pl. óvások) van elfoglalva semmint a magyarság ügyeivel. "Mi megegyezést akarunk, de ahhoz először el kell jutnunk odáig, hogy magyar a magyartól ne féljen. Ott ahol még nem alakultak meg szervezeteink, ott még félnek az emberek az RMDSZ-től" - mondta Orbán Mihály. A párt vezető testületeinek megválasztása előtt bemutatkoztak a küldöttek, majd a választásokra került sor. Ezután került sor az elnökség megválasztására. Elnöknek, mivel más javaslat nem volt, szinte egyöntetűen az egyetlen jelöltet, Lengyel Györgyöt választották meg (24 igen, 1 nem szavazattal), míg alelnöknek Kiss Zoltánt választották meg Kóródi László ellenében, előbbi 19 szavazatot, utóbbi hat szavazatot kapott. Az elnökség tagjaivá választották Forvith Máriát, Bereczki Andrást, Kóródi Lászlót, Péter Szilárdot és Rencsik Ferencet. Megválasztása után bemutatkozott az MPP megyei vezetője és helyettese. Lengyel György elnök ismertette az MPP alapszabályzatásban rögzített célokat, a párt működési elveit. Kiss Zoltán alelnök elmondta: "célunk a magyarság megmaradása Erdélyben, melynek az autonómia és az MPP is csak fontos eszköze, nem pedig öncél." Az alakuló űlésen a vezető testület mellett megválasztották a szervezet etikai bizottságát és pénzügyi-ellenörző bizottságát is. Végezetül szervezeti kérdésekről esett szó, többek között elhangzott, hogy ha valaki indulni akar az MPP színeiben a választásokon, az a párt tagja kell legyen.

 

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!