ERDON Helyi hírek

2008.04.03. 18:00

Kínaiakkal dolgoztatnának

<p>Szatmár megye - Ameddig Szatmár megyében van olyan ember akinek nincs munkahellye, addig térségünkbe nem engednek olyan céget, amelyik csak kínai emigránsoknak adna munkát.</p>

Több külföldi vállalkozó is szeretne Szatmár megyében letelepedni és munkahelyeket létrehozni – számolt be róla sajtótájékoztató keretében Radu Bud, Szatmár megye prefektusa. Nem csak munkahelyeket teremtenének a megyében, hanem munkaerőt is hoznának magukkal távol–keletről, ami ellenben nem egyeztethető össze a megyei vezetés akaratával. Nem a térségünkbe érkezett emigránsokkal van probléma – hangsúlyozta ki a prefektus, hanem annál az elhatározásnál maradnának, hogy ameddig olyan ember él Szatmár megyében, akinek nincs munkahellye, addig az ittenieknek kell megteremteni azt a lehetőséget, hogy dolgozhassanak. Egy a bevándorlás felméréséről készült tanulmány szerint az elkövetkezendő években mintegy 200 ezer emigráns találhat munkát Romániában.

Vonzóvá vált

Országunk az európai uniós csatlakozást követően vált vonzóvá, főleg a moldávok, törökök és kínaiak körében. Az elmúlt években 26 százalékkal több külföldi állampolgár kért hosszú időre szóló tartózkodási engedélyt, ugyanakkor 57 százalékkal nőt az ideiglenes tartózkodási engedélyt igénylők száma. Az igaz, hogy Romániában nagy a munkaerőhiány mert nagyon sok állampolgár Nyugat–Európába vándorolt a magasabb munkabérek miatt, azonban Szatmár megyében ez még nem öltött olyan nagy méretet – vélekedett Bud. Egy cég kb. 200 kínai állampolgárságú nőnek szeretne munkahelyett teremteni Szatmár megyében, de erre egyelőre még nincs engedélye. Romániában megközlitőleg 3 ezer kínai állampolgár dolgozik törvényes keretek között, a közeljövőben pedig újabb 2 500 emigráns személyre számíthat az ország.

 

Gugulya–Hégető Lóránd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!