ERDON Helyi hírek

2008.04.01. 19:52

Bor- és pálinkaverseny

<p>Szatmár megye - Dr. Scholtz Béla, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján a megyénkben rendezendő bor- és pálinkaversenyről tájékoztatott.</p>

Április 16–18–án Szilágypéren rendezik meg a hatodik megyei borversenyt. Scholtz Béla szerint jól döntöttek a borászok akkor, amikor Szilágypért nevezték meg a megyei borverseny színhelyévé. Az utóbbi évek során az itteni borászok kapták meg a legtöbb érmet, a szervezők munkája sem elhanyagolható. Május 20. és 23. között Kányaházán rendezik meg az ötödik megyei pálinkaversenyt, mely iránt szintén nagy lesz az érdeklődés. A két rendezvényt a Szatmár Megyei Tanács 30 ezer lejjel finanszírozza, az összeg nagy részét díjakra költik.
Lényeges változások
Az első két–három év során szervezett bor– és pálinkaversenyeken nagyon sok olyan minta került kóstolásra, amely nem felelt meg az elvárásoknak. Ezek a pálinkafőzők és borkészítők mára tanultak annyit, hogy jó minőségű bort és pálinkát állítanak elő. A bor és pálinka forgalmazása a jövőben csak akkor lehetséges, ha a nedűt palackozzák. A palackozott italok értéke többszörösére nő. Sokan felháborodnak azon, hogy a szupermarketekben többnyire külföldi italokat forgalmaznak, ráadásul magas áron. Scholtz szerint ennek egyik oka az, hogy a több mint 400 bejegyzett pálinkafőzős közül csupán hárman–négyen palackozzák az előállított italt. Amennyiben a hazaiak nem térnek át a palackozásra, hamarosan megjelennek a külföldi befektetők, akik olcsón vásárolják majd fel a szeszesitalt, és szupermarketekben értékesítik majd azt.

Elek György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!