ERDON Helyi hírek

2008.04.15. 15:57

Biztonságosabb, de drágább

<p>Szatmár megye — Valószínűleg, már ebben az évben bevezetik azt az új rendszert, mely szerint Bukarestben fogják kiadni az új jogosítványokat. Ez azonban többek között drágulással is jár majd.</p>

Szatmár az első az országban ahol egy hete bevezették, hogy a söfőrvizsgára számítógépes rendszer jegyzi elő a vizsgázókat. Az új rendszer bevezetésével további változások is történtek. A vizsgázókat a dosszié leadásakor, a helyszínen lefényképezik és az ötven lejes illetéket is előre ki kell fizetniük, amit eddig csak sikeres vizsga után kellett kifizetni. „Ez nem jelent hátrányt, ugyanis előbb vagy utóbb mindenki kifizeti, aki jogosítványt szeretne kapni” — mondta el lapunknak Moza Zamfir, a Szatmár Megyei Lakossági Gépjármű–bejegyzési és jogosítvány kibocsájtó hivatal vezetője.

Mindenkit lefotóznak

A hivatalnál közel egy hete órákon át kell várakozniuk azoknak, akik új jogsítvány kiváltására várnak vagy arra, hogy újra előjegyeztessék magukat a vizsgára. Ennek az az oka, hogy míg eddig csak azokat kellett lefotózni akik sikeresen vizsgáztak, most, az új rendszer miatt, mindenkit. Mivel, a hivatalban pillanatnyilag csak két fényképezőgéppel dolgoznak, elég sokáig kell várakozni, azonban vélhetően még egy két hétig lesz így, mivel addigra mindenki bekerül a nyílvántartásba — magyarázta Moza.

Valószínűleg, már ebben az évben bevezetik azt az új rendszert, mely szerint Bukarestben fogják kiadni az új jogosítványokat. Ez minden bizonnyal drágulással is jár majd. Hogy mennyivel, még nem lehet tudni. Az új jogosítványok nehezebben hamisíthatóak és — mivel csippel lesznek ellátva — jóval több személyi adat tárolására lesznek alkalmasak, mint a mostaniak, viszont, jóval több időbe telik majd, ameddig elkészül. Jelenleg két órát kell várniuk a sikeresen vizsgázóknak, hogy elkészüljön a jogosítványuk. Az elmúlt évben 15 ezerrel több új jogosítványt adtak ki, mint a 2006–os évben — tette hozzá Moza.

A számítógépes vizsgáztatási rendszer bevezetésének időpontját még nem lehet tudni, mivel az országban még sok helyen nincsenek technikailag felkészülve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!