ERDON Helyi hírek

2008.04.11. 14:28

Beszéljünk a szexualitásról

<p>Nagyvárad - A Máltai Segélyszolgálat a Communitas Alapítvány támogatásával a szexualitás tematikával előadásokat, szakemberek által vezetett foglalkozásokat szervezett serdülőkorú fiatalok számára.</p>

A pénteken megszervezett, "Magányos Jegenyék" családsegítő központban zajló "Beszéljünk róla" elnevezésü eseményen az Ady Endre Liceum és a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjainak egy csoportja vett részt. Szántó Ildikó, az esemény egyik szervezője miután köszöntötte az egybegyűlt résztvevőket, röviden bemutatta a rendezvény helyszinéül szolgáló intézmény működését, mely mint megtudtuk tanácsadói és befogadói feladatokat lát el hátrányos helyzetű gyerekek és családok megsegítésére. Nagy Andrea, a Caritas Catolica fogyatékosokkal foglalkozó irodájának vezetője a "Csókok átka" címmel tartott előadást. Ezt követően a Bihar megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság igazgatónője, Koncsek Zita a legújabb Bihar megyei felméréseket ismertette a fiatalokkal. Eszerint Romániában különlegesen magas a nem kívánt terhességek megszakítása, a míg 18 éven aluli leányanyák száma 2006-ban 20 ezer, már 2007-ben meghaladta a 28 ezret is. Bihar megyében 2007-ben 73 leányanyát jelentettek be a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatósághoz, 2008 márciusáig ez a szám már elérte a 39-et. Az igazgatónő felhívta a jelen lévő tizenévesek figyelmét a korán elkezdett szexuális együttlétek veszélyeire és a korai terhesség felelősségére. Dr. Földes Adalbert, a nagyváradi Máltai Segélyszolgálat elnöke előadásában a szexualitás, a nemi betegségek, a korai nemi élet és a terhességmegszakítás témáit orvosi szemmel tekintve magyarázta a fiataloknak. Az előadásokat követő, szakemberek, pszichológusok által vezetett csoportfoglalkozásokra a fiatalok is már felszabadúltabban beszélgettek a szexualitás kérdéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!