ERDON Helyi hírek

2008.04.04. 15:17

Befektetői konferencia a Continentál szállóban

<p>Bihar megye - Pénteken 11 órától nagyszabású befektetői konferenciát szervezett az OTP Bank Románia - OTP Consulting Románia Nagyváradon a Dacia Continental hotelben.</p>

A rendezvény a szálloda nagyobbik konferenciatermében zajlott telt házzal igen sok jeles személy részvételével. Magyar részről ott volt Muzamel László a Magyar Fejlesztési Bank főosztálybvezetője, Diósi László az OTP Bank Románia vezérigazgatója és helyettese Ljubicic Gábor, Gilyán György a Külügyminisztérium államtitkára és mások.  Romániából Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztervolt jelen, de ott láttuk Lakatos Péter parlamenti képviselőt, Nagy Ágnest a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagját, Bíró Rozália alpolgármestert, Szabó Ödönt az RMDSZ Bihar megyei szrvezetének ügyvezető elnökét és másokat.

A Konferencia címe: Új lehetőségek és források Romániában a befektetők előtt. Az első előadást e témakörben Diósi László az OTP Bank Románia vezérigazgatója tartotta, aki felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy sok, ma már nem érvényes toposz él Romániával kapcsolatban. Érdemes ide befektetni, mert néhány éve folyamatos a gazdasági növekedés, nő a GDP, igyekeznek féken tartani az inflációt, viszont nagy gond a fizetési mérleg és egyes területeken a szakemberhiány. A bérek nagyobb ütemben növekdtek az utóbbi időben, mint a temelékenység, ami veszélyes folyamat. Romániában 500 ezeres nagyságú a munkaerőhiány, miközben milliók dolgoznak külföldön. A foglalkoztatási szerkezet sem a legjobb. Túl sokan, a lakosság 36.2 százaléka dolgozik a mezőgazdaságban és csak 33,9 százaléka a szolgáltatásokban, míg ez Magyarországon 6,1, illetve 59,8 százalék, az EU-ban pedig 4, illetve 71,2 százalék. A magyar működőtőkének eddig csak 5 százaléka irányult Romániába, míg például Szlovákiába 32 százlék, de a már említett gyengeségek, valamint a forráshiány, finanszírozási és piacismereti nehézségek ellenére is érdemes Romániában befektetni, hiszen a beruházásokat adókedvezményekkel is ösztönzi az állam, nem beszélve a romániának nyújtott tetemes EU támogatásról.

Borbély László a Román Kormány fejlesztési minisztere, mondván, hogy ma már a magyar nyelv is EU-s nyelv, akárcsak a román vagy az angol, szintén magyarul tartott előadást a romániai fejlesztési, befektetési és pályzázati lehetségekről. A mindenkori Magyar Kormány többet kellett volna tegyen a romániai befektetések érdekében, mondta. Felsoroltraaz EU támogatásal már beindult, vagy hamarosan beinduló befektetéseket, a határon átnyúló pályázati lehetőségeket, és figyalemeztetett, hogy pályáni kell, csak az a baj, hogy nincs elég kozultáns cég. "Nem kell megijedni! céget kell alapítani, vagy vásárolni Romániában, de szükség van helyismeretre "- mondta.

Az előadása végén egy hölgy a hallgatóság soraiból megkérdezte a miniszter, hogy, ha már euróuniós nyelv a magyar is, akkor lehet-e magyarul pályázatot benyújtani Romániában? Válasz: "Na, azért annyira nem. De lehet angolul."

 

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!